Bespaartips verlichting

Man heeft lampje in de hand. Je kunt op je energierekening besparen met energiezuinig verlichting.
Ongeveer 11 procent van je stroomverbruik gaat op aan verlichting. Wanneer je energiezuinig omgaat met verlichting en bewuste keuzes maakt bij de aanschaf van nieuwe verlichting, kun je flink op je energierekening besparen.

Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2.479 kWh aan stroom, wat neerkomt op zo'n . 11 procent van het stroomverbruik gaat op aan verlichting. Met deze tips voor verlichting, kun je besparen op je energierekening.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 21 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2025) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 29 cent. Daarmee is de besparing ongeveer 40% hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Tips voor energiezuinige verlichting

  1. 01

    Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kun je flink besparen op verlichting: een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp.

  2. 02

    Kies altijd voor het aantal Watt (vermogen) dat past bij je wensen. Een te felle of te zwakke lamp is niet prettig. Gebruik je een dimmer, let dan op dat je voor een dimbare ledlamp kiest.

  3. 03

    Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.

  4. 04

    Let op het energielabel. Lampen met een (donker)groen energielabel zijn het zuinigst. Vanaf 1 september 2021 is er een nieuw energielabel voor lampen. Tot 1 maart 2023 kan je in de winkel verpakkingen met het oude of het nieuwe label tegenkomen. Lees hierna meer over de energielabels.

  5. 05

    Een goede manier om lampen te vergelijken is door te kijken naar het stroomverbruik per 1000 uur. Dit staat op het energielabel bij kWh/1000h. 

Nieuw energielabel voor lampen

Energielabel voor lampen. Het nieuwe energielabel loopt van A naar G.

Vanaf 1 september 2021 hebben lampen een nieuw energielabel. Dit nieuwe label loopt van A naar G. Het oude label loopt van A++ naar E. Lampen met een oud label zijn niet direct uit de (web)winkel verdwenen.  Verpakkingen met het oude label mogen nog tot 1 maart 2023 verkocht worden. Dat kan verwarrend zijn: hoe weet je of je met het oude of nieuwe label te maken hebt?

Oud of nieuw label?

  • Staat er een QR-code op het label? Dan heb je met het nieuwe energielabel te maken.
  • Het nieuwe label loopt van A naar G. Als je deze indeling op de verpakking ziet staan, heb je dus met het nieuwe label te maken. Een lamp met label B of C is dan een zuinige keuze: dit komt overeen met het oude A++.
  • Het oude label loopt van A++ naar E. Zie je deze indeling op de verpakking staan, dan heb je dus met het oude label te maken. Een lamp met label A++ is dan een zuinige keuze.

Om lampen te vergelijken kan je ook kijken naar het stroomverbruik per 1000 uur, dit staat bij kWh/1000h.

Handig: keuzehulp lampen

Kies in elk geval een lamp die past bij waarvoor je hem wilt gebruiken. Een te felle of te zwakke lamp is niet prettig en zal je waarschijnlijk snel vervangen. Met de handige Keuzehulp vind je de juiste ledlamp.