Zonnepanelen voor kleine VvE
In een VvE deel je een dak, en dus moet je het samen eens worden. Hoe gemakkelijk dat is hangt van een paar dingen af. Bijvoorbeeld: Hoe goed is het contact met de andere eigenaren? Staat de VvE ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? En hebben jullie een actief bestuur?
Actieve VvE
Heb je een woning in een kleine VvE die goed georganiseerd is? Dan moet je een aantal zaken formeel goed regelen. Eerst moet een meerderheid van de eigenaren akkoord gaan met het plaatsen van zonnepanelen. Dat kan eventueel ook via een machtiging. Daarna moeten de leden officieel een besluit nemen over hoe jullie het dak gaan verdelen. En vervolgens beslist iedereen voor zichzelf of hij meedoet. Hiervoor kun je het volgende stappenplan gebruiken.
In 4 stappen zonnepanelen met VvE
Stap 1. Het dak controleren en verdelen
Stap 2. Besluiten om deel te nemen of niet
Stap 3. Samen een rechtsgeldig besluit nemen
Stap 4. Een leverancier kiezen
Stap 1: Dak controleren en verdelen
Eerst moet je bepalen hoeveel zonnepanelen er op het dak passen en hoe het dak verdeeld moet worden onder de eigenaren.
a. Bepaal hoeveel panelen er op het dak passen
Bekijk hoe groot je dak is en waar objecten staan of schaduw valt. Op Hoe geschikt is mijn dak vind je hiervoor tips. Houd er rekening mee dat je voor meerdere appartementen ook meerdere omvormers nodig hebt.
b. Verdeel het dakoppervlak over de eigenaren
Het dak moet worden verdeeld om daar zonnepanelen op te leggen. Hoe dat moet, is aan de vergadering van eigenaars. De vergadering van eigenaars is het hoogste orgaan binnen de VvE. Hier worden besluiten genomen, die door het bestuur moeten uitvoeren. De vergadering bepaalt wie hoeveel zonnepanelen neer mag leggen. Dit kan overeenkomen met het aandeel in de gemeenschap (het breukdeel), maar dit kan ook een gelijk aantal zonnepanelen zijn of een andere verdeling.
c. Verdeel de panelen over de eigenaren
Zorg ervoor dat de opbrengst van de zonnepanelen voor elk dakdeel gelijk verdeeld is, ook als sommige delen minder gunstig liggen. Een dakdeel op het zuiden is bijvoorbeeld gunstiger dan op het oosten of westen. Dit kun je compenseren door een groter dakdeel op het oosten of westen toe te wijzen.
Let op: Als een eigenaar nu geen zonnepanelen wil, kan het zijn dat hij die op een later moment alsnog wel wil. Houd hiervoor een deel open.
Als duidelijk is hoeveel dakoppervlak er beschikbaar is en hoeveel panelen daarop passen, kan iedere deelnemer nog een keer kijken op Kosten en opbrengst zonnepanelen, om een beeld te krijgen van de kosten en opbrengsten.
Tip: Kom je er niet uit? Vraag dan een jurist van VvE Belang of Vereniging Eigen Huis om je splitsingsakte te beoordelen en een advies te geven.
Stap 2: Deelnemen of niet
Elke eigenaar besluit nu of die meedoet of niet. Waar kan je op letten?
a. Kosten en opbrengsten bekijken
10 zonnepanelen kosten ongeveer 5.000 euro (prijs december 2023). Maar grotere systemen zijn relatief goedkoper: hoe meer panelen, hoe lager de prijs per paneel. Bij een set van 10 zonnepanelen kan je de 'winst' vergelijken met een spaarrente tot wel 6,5 procent.
Op Kosten en opbrengst zonnepanelen lees je hier meer over. Op Salderingsregeling voor zonnepanelen wordt de salderingsregeling uitgelegd.
Je kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Kijk voor de mogelijkheden op energiesubsidiewijzer.nl.
b. Opstalverzekering controleren
Controleer of jouw VvE een opstalverzekering heeft. Meestal vallen zonnepanelen onder deze opstalverzekering, maar sommige verzekeraars verzekeren schade aan zonnepanelen niet of slechts beperkt. Check hoe dit zit bij je verzekeraar. Kijk voor meer informatie bij de Consumentenbond.
c. Deelnemers bepalen
Nu wordt duidelijk wie er zonnepanelen wil installeren, en dus hoeveel panelen er op jullie dak kunnen komen! Tijd voor de volgende stap…
We gaan hier uit van zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek per paneel. De zonnepanelen liggen op het zuiden in een hoek van 30-45 graden.
Stap 3: Een rechtsgeldig besluit nemen
a. Organiseer een ledenvergadering
b. Vraag de mening van je mede-eigenaren
c. Neem een besluit volgens de regels van de VvE
De regels voor jouw VvE staan in het splitsingsreglement, dat is opgenomen in de splitsingsakte. De splitsingsakte is opgemaakt door de notaris toen het gebouw werd gesplitst in appartementsrechten. Het splitsingsreglement geldt voor alle eigenaars binnen de VvE. Daarbij hoort dat je op tijd een vergadering aankondigt, de juiste stukken meestuurt en goed kijkt naar de benodigde opkomst (quorum) en de benodigde meerderheid.
Meerderheid
Meestal is een gewone meerderheid voldoende om individuele eigenaars toe te staan om zonnepanelen te leggen op het gemeenschappelijke dak. Het is goed om rekening te houden met eventuele eerdere afspraken over het gebruik van het dak. Die afspraken zijn terug te vinden in de notulen van eerdere vergaderingen. Kom je er niet uit, dan kun je een jurist om advies vragen.
Afspraken vastleggen
Het is belangrijk om de afspraken goed vast te leggen. Elke eigenaar die zonnepanelen wil, dient hiervoor toestemming te krijgen van de vergadering. De vergadering kan hieraan voorwaarden verbinden en deze opnemen in een gebruiksovereenkomst. Deze overeenkomst wordt getekend door de eigenaar en het bestuur van de VvE.
Waar geef je toestemming voor?
Leg goed uit waar de eigenaren toestemming voor geven, daarmee voorkom je misverstanden of weerstand. Iemand kan toestemming geven voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak door de andere eigenaren, los van de wens om zelf wel of niet mee te doen.
Buiten de vergadering om
Je kunt ook een besluit nemen zonder vergadering: dit kan alleen als alle eigenaars akkoord gaan en dit schriftelijk bevestigen. Werken niet alle eigenaars mee, dan moet er een vergadering worden uitgeschreven, waarin het besluit genomen wordt. Een gewone meerderheid is dan voldoende, zolang het quorum aanwezig is.
Gaat een meerderheid van de eigenaren akkoord met het plaatsen van zonnepanelen? Dan ben je klaar voor de volgende stap! Let op: het gaat alleen om het akkoord om zonnepanelen te laten plaatsen. Dit staat los van de keuze of die eigenaar ook zelf zonnepanelen wil.
Stap 4: Een leverancier kiezen
a. Stem af met de anderen
Willen er meerdere eigenaren een set zonnepanelen kopen? Dan kun je dat het beste doen bij dezelfde leverancier en ze op hetzelfde moment laten installeren. Dit maakt het voor een leverancier interessanter om een goede prijs te geven.
b. Ieder zijn eigen systeem
Hoewel je de aankoop van de zonnepanelen samen regelt, krijgt elke deelnemer een eigen set zonnepanelen. Deze set wordt aangesloten op een eigen omvormer en de eigen meterkast. Bij kleine VvE’s is er vaak geen collectief verbruik van stroom zoals bij grotere VvE’s vaak wel het geval is. Er is dus ook geen collectieve meter waar zonnepanelen op aangesloten kunnen worden. Ook is het geen optie om alle zonnepanelen aan te sluiten op de meterkast van één woning, want dan krijgen de andere eigenaren geen stroom van de zonnepanelen.
c. Vind een leverancier
Er zijn in Nederland inmiddels meer dan 1.400 leveranciers van zonnepanelen. Waar let je dan op? Het belangrijkste is dat je een vakbekwame installateur kiest, bijvoorbeeld via centraalregistertechniek.nl. Let op het keurmerk Zonnekeur.
Kijk voor meer informatie over het kiezen van een installateur en het beoordelen van offertes op Zonnepanelen kopen en installeren.
Klaar is kees!
Hiermee heb je het hele stappenplan doorlopen en zijn jullie klaar om zonnepanelen te plaatsen op het VvE-dak. Veel succes ermee en veel plezier van jullie zonnepanelen!
Slapende VvE
Niet elke VvE is goed georganiseerd: soms hebben eigenaars geen contact met elkaar of is de VvE niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Hieronder lees je wat je in deze gevallen kunt doen.
Kamer van Koophandel
Controleer eerst of de VvE is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt je VvE terugvinden door op naam of adres te zoeken. Het is sinds 2008 wettelijk verplicht om een actieve VvE te hebben, met aangewezen bestuurders, een bankrekening op naam van de VvE, een reservefonds voor groot onderhoud en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
Is de VvE ingeschreven, maar hebben de eigenaars geen contact met elkaar? Dan kan het een uitdaging zijn om de eigenaren mening te vragen. Misschien is dit wel een mooie gelegenheid bij hen aan te bellen en ze te informeren over je plannen.
Staat je VvE nog niet ingeschreven? Organiseer dan een vergadering met de eigenaars om de VvE nieuw leven in te blazen. Hiervoor kun je gebruik maken van deze aanpak van VvE Belang.
Is je VvE wakker? Volg dan verder het Stappenplan.
Modelreglement voor kleine VvE’s
Voor kleine Verenigingen van Eigenaars zijn de vele regels van het appartementsrecht vaak lastig uitvoerbaar. Er is nu een oplossing voor dat probleem: het Modelreglement voor de kleine VvE. Dit reglement is eenvoudig van opzet. Zo zijn artikelen weggelaten die niet per se in het reglement behoeven te worden opgenomen.
Zie Modelreglement voor kleine VvE’s
Anderen keken ook naar
Kosten en opbrengst zonnepanelen
Met zonnepanelen op je dak bespaar je energiekosten! Benieuwd hoe dat zit? Milieu Centraal legt het uit.
Subsidies verduurzamen woning
Met subsidie wordt isolatie en energie besparen voor jou nog aantrekkelijker. Milieu Centraal zet de landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes...
Zonnepanelen: hoe geschikt is je dak?
Verreweg de meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. En ze liggen al op meer dan 2 miljoen huizen. Maar hoe weet je of jouw dak geschikt...