Stekkerpanelen: makkelijk, maar niet zonder gevaar

Advies van Milieu Centraal
Installatie stekkerpanelen Hoewel het mogelijk is om zonnepanelen zelf veilig aan te sluiten, is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico's. Laat daarom de installatie checken door of over aan een erkend vakman. Die heeft de kennis en ervaring om de panelen veilig te installeren.Zonnepanelen met een stekker kun je zelf vastmaken aan balkons of op daken en in je tuin leggen en ook makkelijk weer weghalen. Dit lijkt handig als je geen eigen dak hebt of een huis huurt. Je koopt panelen met een micro-omvormer en materiaal om ze vast te maken. Daarna steek je de stekker in het stopcontact en wek je je eigen stroom op. Makkelijk, zonder hulp van een vakman. Maar er zijn belangrijke dingen waar je op moet letten voor de veiligheid.
Advies van Milieu Centraal
Installatie stekkerpanelen Hoewel het mogelijk is om zonnepanelen zelf veilig aan te sluiten, is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico's. Laat daarom de installatie checken door of over aan een erkend vakman. Die heeft de kennis en ervaring om de panelen veilig te installeren.Wat zijn zonnepanelen met stekker?
Zonnepanelen met een stekker, ook wel plug-in zonnepanelen of plug-and-play zonnepanelen genoemd, steek je direct in het stopcontact. Dit werkt anders dan bij 'gewone' zonnepanelen. Die worden door een vakman op het dak geplaatst en aangesloten op een aparte groep in de meterkast. Stekkerpanelen vangen vooral het sluipverbruik op van andere apparaten in huis. Dat is financieel extra gunstig, zeker omdat de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgeschaft.
De risico’s van zelf zonnepanelen installeren
In Nederland zijn er regels voor elektrische installaties. Installateurs moeten zich houden aan de NEN 1010-norm. Deze regels zijn er voor de veiligheid. Als je zelf deze panelen aansluit, hoef je je niet aan deze regels te houden, want het is geen wet. Maar het zelf plaatsen van zonnepanelen kan wel gevaarlijk zijn. Als je de panelen verkeerd plaatst of aansluit, kan dat problemen geven.
Elektrische veiligheid
Vakmensen houden zich aan de NEN 1010-norm. Deze norm zegt dat zonnepanelen op een aparte groep in de meterkast moeten worden aangesloten. Zij mogen de zonnepanelen dus niet zomaar in een stopcontact steken. Dit kan leiden tot overbelasting en brand. Dit is vooral gevaarlijk als de zonnepanelen worden aangesloten op een groep waar al andere apparaten op zitten die veel vermogen vragen, zoals een droger of wasmachine.
Normale zonnestroomsystemen zijn aangesloten op een eigen groep in de meterkast. De stroom gaat dan alleen van de panelen naar de meterkast. Bij zonnepanelen met een stekker komt de stroom in dezelfde groep als andere stroom. Daardoor kan de stroom van twee kanten komen: van het stroomnet en van de zonnepanelen. Omdat het van twee kanten komt, kan er meer stroom door een groep gaan, zonder dat de zekering eruit springt of doorbrandt. Hierdoor kan de bedrading achter deze groep te heet worden en uiteindelijk brand veroorzaken.
Een aparte groep in de meterkast is het veiligst
Net als bij gewone zonnestroomsystemen is het ook bij stekkerpanelen het beste om een aparte groep in de meterkast te gebruiken. Dit kan betekenen dat je een nieuwe groep moet laten aanleggen door een vakman, maar hiermee voorkom je mogelijke overbelasting.
Wil je de zonnepanelen toch op een bestaande groep aansluiten? Kies dan een groep die weinig wordt gebruikt. Dus niet de groep waar bijvoorbeeld je wasmachine, droger, oven of kookplaat op zit. Kies een groep waar alleen kleine apparaten, zoals lampen, op zitten. Om te weten welke apparaten op een groep zitten, moet je alle groepen één voor één uitzetten.
Tips voor (veilige) installatie van stekkerpanelen
-
01
Controleer of je dak of balkon sterk genoeg is.
-
02
Sluit maximaal 800 Watt aan zonnepanelen per groep aan. Plaats ze het liefst op een aparte groep waar niets op is aangesloten.
-
03
Zorg voor goede ventilatie van de panelen en micro-omvormers.
-
04
Hang kabels en omvormers droog op. Connectoren moeten goed vastzitten en kabels mogen niet langs scherpe randen lopen.
-
05
Leid de kabels via een waterdichte doorvoer naar binnen.
-
06
Sluit de zonnepanelen altijd aan op een geaarde wandcontactdoos.
-
07
Gebruik altijd kabels van hetzelfde merk voor de aansluiting van het systeem.
-
08
Check bij de gemeente of je een omgevingsvergunning nodig hebt.
Gebruik geen verlengsnoeren of kabelhaspels
Gebruik geen verlengsnoeren en sluit niet meerdere zonnepanelensets op één stekkerdoos of kabelhaspel aan. Dit kan de kans op brand vergroten. Wees dus altijd voorzichtig met elektriciteit.
Veiligheid bij wind en draagkracht dak of balkon
Stekkerpanelen moeten goed worden bevestigd om te voorkomen dat ze wegwaaien of losbreken. Controleer eerst of het dak of balkon sterk genoeg is om de zonnepanelen te dragen. Een te zware constructie kan leiden tot schade en gevaarlijke situaties. Ook het extra gewicht van veel sneeuw of regen kan dan problemen veroorzaken.
Stekkerpanelen op het dak moet je verzwaren met bijvoorbeeld stoeptegels of zandzakken. Sommige systemen hebben geïntegreerde waterbakken die je kunt vullen. Lees hier meer over op Zonnepanelen op mijn dak.
Als de stekkerpanelen aan het balkon gehangen worden is het verstandig de draagkracht van het balkon en de balkonreling te controleren. Vooral bij oudere gebouwen kan dit gevaarlijk zijn. De panelen wegen namelijk zo’n 25 kilo per stuk.
De stekkerpanelen die op daken gelegd kunnen worden zijn ook geschikt voor in de tuin. Ook deze moeten, net als stekkerpanelen op daken, worden verzwaard om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Vereniging van Eigenaars (VvE) of huurders
Woon je een VvE, dan mag je niet zomaar een stekkerpaneel aan je balkon hangen. Binnen een VvE moet je toestemming vragen via de algemene ledenvergadering (alv). Zo kunnen zij bijvoorbeeld bepaalde eisen stellen aan het zonnepanelensysteem.
Ben je huurder? Kijk dan in je huurcontract of je toestemming nodig hebt van de verhuurder. Hierin staat of je toestemming nodig hebt voor het aanbrengen van objecten aan de buitenkant van de woning.
Wat moet je nog meer doen?
Met het installeren van de stekkerpanelen ben je nog niet helemaal. Dit moet je ook nog doen:
-
01
Meld de panelen aan bij de netbeheerder.
-
02
Vraag aan je energieleverancier of terugleveren van elektriciteit wordt verrekend.
-
03
Controleer of je verzekering de zonnepanelen dekt.
Wil je meer weten over het kopen en installeren van zonnepanelen, kijk dan op Zonnepanelen kopen: waar let je op?
Meer zonnestroom zelf verbruiken
Van de zonnestroom die jouw zonnepanelen opwekken, verbruik je gemiddeld ongeveer 30 procent. De rest lever je aan het net. Bekijk de tips om meer zonnestroom zelf te verbruiken.
Zonnepanelen kopen en installeren
Je wil zonnepanelen op je dak: hoe pak je dat aan? Hoe kies je een installateur? Hoe beoordeel je een offerte en waar let je op bij de aankoop? En wat...
Thuisbatterij
Met een thuisbatterij kun je zonne-energie opslaan in plaats van aan het net te leveren. Maar de aanschafkosten en milieubelasting zijn wel hoog.