Meedoen aan zonnestroomproject

Zonnepanelen op het dak van een school. Er zijn allerlei collectieve zonnestroomprojecten.
Wil je wel zonnepanelen maar heb je geen dak, of is je dak niet geschikt? Kijk dan of je mee kunt doen met een zonnestroomproject. Er zijn verschillende mogelijkheden: van zonnepanelen op een groot dak in jouw buurt tot investeren in een groot project ergens in Nederland. Milieu Centraal zet de mogelijkheden op een rij.

Welke mogelijkheden zijn er?

  1. 01

    Meedoen met een project in de buurt. Je wordt dan lid van een energiecoöperatie. Jouw zonnepanelen liggen op groot dak bij jou in de buurt, bijvoorbeeld een school of appartementengebouw.

  2. 02

    Investeren in een groot project ergens in Nederland. Er zijn verschillende manieren, van crowdfunding tot panelen op naam.

Meedoen met een project in de buurt, via een energiecoöperatie

In veel steden en dorpen zijn energiecoöperaties actief. Je kunt lid worden van zo’n energiecoöperatie bij jou in de buurt. Zodra de coöperatie een nieuw project voor duurzame energie start, kun jij meedoen. Je koopt dan een aantal zonnepanelen die op een dak in jouw buurt liggen, bijvoorbeeld op een school of groot gebouw. Jouw voordeel: je krijgt een vergoeding voor de opgewekte stroom of een winstuitkering. Lees meer bij Jouw voordeel: postcoderoosregeling.

Op Energiesamen kun je checken of er in jouw buurt een energiecoöperatie is. Of google op 'energiecoöperatie + jouw gemeente'.

Samen met de buurt een project opzetten

Weet je in jouw buurt een groot dak waar zonnepanelen op kunnen? Bijvoorbeeld van de basisschool, tennisvereniging of het buurthuis? Overweeg dan eens om samen met de buurt een project op te zetten. Daar zit wel werk aan vast, maar vaak kun je daar hulp bij krijgen. Om te beginnen kun je polsen of de eigenaar van het gebouw interesse heeft. Vraag daarna aan je buren of ze mee willen doen. En klop dan aan bij de energiecoöperatie in jouw stad of dorp voor hulp.

Jouw voordeel: postcoderoosregeling

Om mee te doen aan een project in jouw buurt, moet je ook in die buurt wonen. Dit is geregeld via een zogeheten postcoderoos. Bepalend is in welk postcodegebied de zonnepanelen liggen. Je mag meedoen als je in dezelfde of een aangrenzende postcodegebied woont. Je vormt dan samen met de andere deelnemers een energiecoöperatie. Een Vereniging van Eigenaren kan ook meedoen. De startdatum van het project bepaalt welke postcoderoosregeling geldt.

Nieuwe projecten: Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking

Projecten die na 1 april 2021 starten (of zijn gestart) vallen onder de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Dit wordt ook wel de 'nieuwe postcoderoosregeling' genoemd. Je ontvangt een jaarlijkse winstuitkering. De coöperatie betaalt de winstuitkering uit de inkomsten die zij hebben uit de verkoop van elektriciteit en uit de subsidie. Voorwaarde is dat je met de anderen een coöperatie of Vereniging van Eigenaren vormt.

Meer weten over de nieuwe postcoderoosregeling? Kijk op hier.nu/sce of rvo.nl (informatie voor energiecoöperaties en vve's).

Oude projecten: Regeling Verlaagd Tarief

Projecten die voor 1 april 2021 zijn gestart vallen onder de Regeling Verlaagd Tarief. Dit wordt ook wel de 'oude postcoderoosregeling' genoemd. Veel van die projecten lopen nog steeds, en zijn niet veranderd. Jouw financiële voordeel is dat je de opgewekte stroom van jouw energierekening mag aftrekken, en ook de belasting die je over elektriciteit betaalt. Voorwaarde is dat je met de anderen een coöperatie of Vereniging van Eigenaren vormt. Er is een maximum aan de stroom die je mag verrekenen.

Meer weten over de oude postcoderoosregeling? Kijk op hier.nu.

Investeren in een groot project

Je kunt ook investeren in een groot project ergens in Nederland. Er zijn verschillende manieren. Een ervan is crowdfunding (een soort beleggen), bij andere koop je stukjes paneel of een paneel op naam. Je kunt soms al vanaf een paar tientjes inleggen. Van het geld worden zonneparken gebouwd, of zonnepanelen op grote daken gelegd (sociale huurwoningen, voetbalstadion). Dat hoeft niet bij jou in de buurt te zijn. Je krijgt rente of een deel van de opbrengst van de panelen. Bij een aantal aanbieders krijg je je inleg na een bepaalde looptijd terug.

Er zijn meerdere projecten waarin je kunt beleggen. Milieu Centraal kan helaas niet bijhouden welke er allemaal zijn. Maar als je zoekt op ‘zonnepanelen delen’, ‘duurzaam investeren’ of zonnepanelen school’ vind je verschillende projecten.

Meer informatie

De Consumentenbond heeft in maart 2022 de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden op een rij gezet.