Tips voor betere en energiezuinigere ventilatie
Beter en zuiniger ventileren
Advies op maat Nieuwe roosters of een ventilatie-unit: wat is handig in jouw huis en wat kost het? Gratis advies op maat voor jouw huis.Besparen op je ventilatie
Door te ventileren, blijft je lucht in huis gezond. Daarmee voorkom je gezondheidsproblemen en schade aan je huis. Maar ventileren kost ook energie, omdat er koude lucht binnenkomt. Daarom is het slim om je ventilatiesysteem energiezuiniger te maken.
Je kunt bijvoorbeeld je ventilatieroosters vervangen door ventilatieroosters die minder lucht binnenlaten als het harder waait. Of gebruik een systeem dat de frisse lucht opwarmt met de warmte uit de afgevoerde lucht (warmteterugwinning). Goed voor je gezondheid, goed voor je energierekening én een stuk comfortabeler.
Wat voor tips zoek je?
Op deze pagina vind je per ventilatiesysteem twee soorten tips:
-
Tips om jouw ventilatiesysteem beter te gebruiken. Zo ga je vandaag nog beter ventileren, zonder dat je je systeem hoeft aan te passen. Je kunt ze het beste allemaal toepassen.
-
Manieren om jouw ventilatiesysteem nog beter te maken met (kleine of grotere) technische aanpassingen. Vaak heb je meerdere opties: kies de verbetering die het beste bij jouw huis en budget past.
Welk ventilatiesysteem heb je nu?
Weet jij niet welk ventilatiesysteem je nu hebt? Waarschijnlijk heb jij een van deze drie:
-
01
Bij natuurlijke ventilatie komt er verse lucht binnen via ventilatieroosters of doordat je een (klep)raam openzet. Vieze lucht verlaat de woning via andere ventilatieroosters en open afvoerkanalen in de keuken, badkamer en/of wc. Soms heb je wel een afzuigkap in de keuken of een kleine ventilator in de badkamer. Je vindt natuurlijke ventilatie vooral in huizen die zijn gebouwd vóór 1975.
-
02
Bij mechanische ventilatie zitten er afvoerventielen in de keuken, toilet en badkamer. Je kunt de afvoer meestal handmatig aanzetten met een schakelaar. Verse lucht komt binnen via ventilatieroosters of klepramen in de woon- en slaapkamers. Huizen die vanaf 1975 zijn gebouwd, hebben vaak mechanische ventilatie.
-
03
Bij centrale balansventilatie is zowel de aanvoer als afvoer van lucht mechanisch geregeld. Je herkent centrale balansventilatie aan de ventielen die in je hele woning zitten: de toevoerventielen in de woonkamer en slaapkamers, de afvoerventielen in de keuken, wc en badkamer. Centrale balansventilatie kun je vinden in huizen vanaf 1980, maar wordt vaker toegepast sinds 2000.
Hoe werkt de ventilatie in jouw huis?
Natuurlijk, mechanische of balansventilatie: hoe werkt het?
Anderen keken ook naar
Natuurlijke ventilatie
De meeste oude huizen hebben natuurlijke ventilatie. Verse lucht komt het huis in via roosters, klepraampjes, naden en kieren. In veel van deze huizen...
Ventilatie met mechanische afvoer
Ongeveer 3 van de 10 huizen heeft een mechanisch ventilatiesysteem. Je herkent het aan de ventielen in de keuken, badkamer en wc. Het systeem zorgt voor...
Balansventilatie
Nieuwe woningen in Nederland hebben vaak balansventilatie. Je herkent het aan de ventielen in je hele woning: in de woonkamer, slaapkamers, keuken en badkamer....