Tips voor betere en energiezuinigere ventilatie
Beter en zuiniger ventileren
Advies op maat Nieuwe roosters of een ventilatie-unit: wat is handig in jouw huis en wat kost het? Gratis advies op maat voor jouw huis.Besparen op je ventilatie
Door te ventileren, blijft je lucht in huis gezond. Daarmee voorkom je gezondheidsproblemen en schade aan je huis. Maar ventileren kost ook energie, omdat er koude lucht binnenkomt. Daarom is het slim om je ventilatiesysteem energiezuiniger te maken.
Je kunt bijvoorbeeld je ventilatieroosters vervangen door ventilatieroosters die minder lucht binnenlaten als het harder waait. Of gebruik een systeem dat de frisse lucht opwarmt met de warmte uit de afgevoerde lucht (warmteterugwinning). Goed voor je gezondheid, goed voor je energierekening én een stuk comfortabeler.
Wat voor tips zoek je?
Op deze pagina vind je per ventilatiesysteem twee soorten tips:
-
Tips om jouw ventilatiesysteem beter te gebruiken. Zo ga je vandaag nog beter ventileren, zonder dat je je systeem hoeft aan te passen. Je kunt ze het beste allemaal toepassen.
-
Manieren om jouw ventilatiesysteem nog beter te maken met (kleine of grotere) technische aanpassingen. Vaak heb je meerdere opties: kies de verbetering die het beste bij jouw huis en budget past.
Welk ventilatiesysteem heb je nu?
Weet jij niet welk ventilatiesysteem je nu hebt? Waarschijnlijk heb jij een van deze drie:
-
01
Bij natuurlijke ventilatie komt er verse lucht binnen via ventilatieroosters of doordat je een (klep)raam openzet. Vieze lucht verlaat de woning via andere ventilatieroosters en open afvoerkanalen in de keuken, badkamer en/of wc. Soms heb je wel een afzuigkap in de keuken of een kleine ventilator in de badkamer. Je vindt natuurlijke ventilatie vooral in huizen die zijn gebouwd vóór 1975.
-
02
Bij mechanische ventilatie zitten er afvoerventielen in de keuken, toilet en badkamer. Je kunt de afvoer meestal handmatig aanzetten met een schakelaar. Verse lucht komt binnen via ventilatieroosters of klepramen in de woon- en slaapkamers. Huizen die vanaf 1975 zijn gebouwd, hebben vaak mechanische ventilatie.
-
03
Bij centrale balansventilatie is zowel de aanvoer als afvoer van lucht mechanisch geregeld. Je herkent centrale balansventilatie aan de ventielen die in je hele woning zitten: de toevoerventielen in de woonkamer en slaapkamers, de afvoerventielen in de keuken, wc en badkamer. Centrale balansventilatie kun je vinden in huizen vanaf 1980, maar wordt vaker toegepast sinds 2000.
-
Tip: meet je luchtkwaliteit
Hoe goed ventileer je je woning op dit moment? Je ontdekt het bijvoorbeeld met een CO2-meter. Die laat zien hoeveel CO2 er nu in je woning is. Dit geeft je een beeld van de algehele luchtkwaliteit in de woning. Zit er veel CO2 in de lucht, dan ventileer je te weinig.
Natuurlijke ventilatie
Natuurlijke ventilatie verbeteren
Wat is natuurlijke ventilatie?
Bij natuurlijke ventilatie komt er verse lucht binnen via ventilatieroosters of doordat je af en toe een klepraampje of ander raam open zet. De lucht stroomt naar de andere ruimtes via openingen onder de deuren. Vieze lucht verlaat de woning via andere ventilatieroosters. In oudere woningen zijn luchtschachten in de keuken of toilet ingebouwd, die de vieze lucht naar het dak afvoeren. Er zitten geen ventielen in het plafond waar de lucht mechanisch wordt afgezogen. In de badkamer kan wel een kleine ventilator zitten die aanslaat als het vochtig is en in de keuken kan een afzuigkap met een motor zitten.
Snelle tips om je natuurlijke ventilatie te verbeteren
Met onderstaande tips ga je vandaag nog beter ventileren. Je kunt ze het best allemaal toepassen. Je hoeft niets aan je huis te veranderen.
Je kunt er ook voor kiezen om je systeem te verbeteren, zodat het nog energiezuiniger wordt en je meer comfort in huis hebt. Bekijk de tips om je natuurlijke ventilatie-systeem te verbeteren.
Laat je ventilatieroosters altijd open.
Maak je ventilatieroosters minstens 1 keer per jaar goed schoon.
Zo verbeter je je natuurlijk ventilatie-systeem
Met (kleine) technische aanpassingen kun je je ventilatiesysteem verbeteren. Zo kost goed ventileren minder energie en blijft het makkelijker comfortabel warm in huis. Je kunt je systeem op meerdere manieren verbeteren. Kies de manier die het beste bij jouw huis en budget past.
Lokale balansventilatie in de woonkamer.
Je kunt je ventilatieroosters vervangen door zelfregelende roosters.
Mechanische ventilatie
Mechanische ventilatie verbeteren
Wat is mechanische ventilatie?
Bij mechanische ventilatie wordt de vieze lucht uit huis mechanisch afgevoerd. Dit gebeurt met afvoerventielen die zitten in de keuken, toilet en badkamer. Ook de lucht uit de andere kamers wordt via deze ventielen afgevoerd (die kan bijvoorbeeld onder de deur doorstromen). Je kunt de afvoer handmatig aanzetten met een 3-standenschakelaar. Sommige systemen werken vraaggestuurd zonder schakelaar. Een ventilatiebox (vaak op zolder) blaast de vuile lucht uit de kanalen via een dakdoorvoer naar buiten. Net als bij natuurlijke ventilatie komt de lucht binnen via ventilatieroosters of klepramen in de woonkamer en slaapkamers.
Snelle tips om je mechanische ventilatie te verbeteren
Met onderstaande tips ga je vandaag nog beter ventileren. Je kunt ze het best allemaal toepassen. Je hoeft niets aan je huis te veranderen.
Je kunt er ook voor kiezen om je systeem te verbeteren, zodat het nog energiezuiniger wordt en je meer comfort in huis hebt. Ga naar de tips om je mechanische ventilatie-systeem te verbeteren.
Zet je ventilatieroosters altijd open.
Voor mechanische ventilatie heb je verschillende standen. Zet hem nooit uit.
Het is belangrijk om je roosters schoon te houden.
Ook de ventielen zelf moeten worden schoongemaakt.
Zo verbeter je je mechanische ventilatiesysteem
Met (kleine of grotere) technische aanpassingen kun je je ventilatiesysteem verbeteren. Zo kost goed ventileren minder energie en blijft het makkelijker comfortabel warm in huis. Hieronder staan verschillende mogelijkheden beschreven. Kies de manier die het beste bij jouw huis en budget past.
Lokale balansventilatie in de woonkamer.
Je kunt je ventilatieroosters vervangen door zelfregelende roosters.
Centrale balansventilatie
Centrale balansventilatie verbeteren
Wat is centrale balansventilatie?
Bij centrale balansventilatie is zowel de aanvoer als afvoer van lucht mechanisch geregeld. Je herkent centrale balansventilatie aan ventielen die in je hele woning zitten: in de woonkamer, slaapkamers, keuken en badkamer. Het systeem zuigt verse lucht van buiten aan en filtert dit. De verse lucht komt binnen in de woonkamer en slaapkamers en de vervuilde lucht wordt afgevoerd in de badkamer, keuken en wc.
De afvoerventielen zien er hetzelfde uit als bij mechanische ventilatie. De aanvoerventielen zijn minder plat en hebben een uitstekend plaatje voor de luchtverspreiding. De ventilatiebox (vaak op de zolder) is herkenbaar aan de 4 luchtkanalen (van buiten via de box naar de aanvoerventielen en van de afvoerventielen via de box naar buiten).
Snelle tips om je centrale balansventilatie te verbeteren
Met onderstaande tips ga je vandaag nog beter ventileren. Je kunt ze het best allemaal toepassen. Je hoeft niets aan je huis te veranderen.
Je kunt er ook voor kiezen om je systeem te verbeteren, zodat het nog energiezuiniger wordt en je meer comfort in huis hebt. Bekijk de tips om je centrale balansventilatie-systeem te verbeteren.
Maak de filters regelmatig schoon, en vervang ze minstens twee keer per jaar.
Gebruik de juiste stand: zet hem bijvoorbeeld op de hoogste stand bij het koken of douchen.
Zo verbeter je je centrale balansventilatie
Met (kleine) technische aanpassingen kun je je ventilatiesysteem verbeteren. Zo kost goed ventileren minder energie en blijft het makkelijker comfortabel warm in huis. Hieronder staan verschillende mogelijkheden beschreven. Kies de manier die het beste bij jouw huis en budget past. Je kunt ze ook combineren.
Tips om te ventileren in je keuken en badkamer
Bij elk ventilatiesysteem is het belangrijk om extra te ventileren in de badkamer en de keuken. Bekijk de tips.
-
Gebruik bij het koken altijd je afzuigkap. Naast gewone ventilatie heb je ook goede kookafzuiging nodig. Bij koken en bakken komt er veel vocht, fijnstof en geur vrij. En bij koken op gas komen daarnaast ook nog eens verbrandingsgassen vrij. Met andere woorden: de lucht in je keuken raakt behoorlijk vervuild van koken.
Bij koken moet je daarom altijd een goede afzuigkap gebruiken. Alleen natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie of balansventilatie is niet voldoende, ook niet als je die op z’n hoogste stand zet.
-
Zorg voor genoeg afzuiging in de badkamer. In de badkamer heb je de meeste kans op schimmel, omdat de luchtvochtigheid daar vaak hoog is. Een paar tips om goed te ventileren in de badkamer:
- In geval van centrale balansventilatie is het van belang dat de ventilatie continu aan staat om schimmelvorming op bijvoorbeeld filters te voorkomen.
- Laat de binnendeur tussen de badkamer en ruimte ernaast dicht. Anders verplaatst het vocht zich door het huis.
- Laat het badkamerraam dicht als de luchtvochtigheid hoog is. Anders zuigt je ventilatiesysteem de verse buitenlucht aan in plaats van de vochtige lucht. Ook kan de badkamer zo afkoelen, waardoor er condens ontstaat. Daardoor komt er een laagje vocht op tegels en dergelijke te staan en dat kan schimmelproblemen verergeren
Slim ventileren in een aardgasvrij huis
Tocht voelt in geen enkel huis prettig aan. Maar in een huis met een warmtepomp en lage temperatuur verwarming is het extra oncomfortabel: je krijgt de koude lucht die binnenkomt moeilijk opgewarmd. In een aardgasvrij huis is het dus extra belangrijk om slim te ventileren. Welke maatregelen je kunt nemen om slim en zuinig te ventileren, hangt af van het ventilatiesysteem dat je nu in je woning hebt.
Lees meer over slim en zuinig ventileren met natuurlijke ventilatie
Lees meer over slim en zuinig ventileren met mechanische ventilatie
Lees meer over slim en zuinig ventileren met centrale balansventilatie
Weet je niet welk ventilatiesysteem je hebt? Ontdek welke systemen er zijn.
Wat is... roosters, wtw en vraagsturing
Anderen keken ook naar
Natuurlijke ventilatie
De meeste oude huizen hebben natuurlijke ventilatie. Verse lucht komt het huis in via roosters, klepraampjes, naden en kieren. In veel van deze huizen...
Ventilatie met mechanische afvoer
Ongeveer 3 van de 10 huizen heeft een mechanisch ventilatiesysteem. Je herkent het aan de ventielen in de keuken, badkamer en wc. Het systeem zorgt voor...
Balansventilatie
Nieuwe woningen in Nederland hebben vaak balansventilatie. Je herkent het aan de ventielen in je hele woning: in de woonkamer, slaapkamers, keuken en badkamer....