Energierekening uitgelegd
Halverwege 2021 zijn de energieprijzen flink gaan stijgen. Na corona was er in de wereld meer vraag naar energie. En de spanningen met Rusland, een grote leverancier van gas, liepen op. In februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien zijn de energieprijzen enorm gestegen, tot wel 4 of 5 keer hoger dan begin 2021. Sinds 2023 zijn ze weer wat aan het dalen.
Jouw energierekening in 2024
Wat ga jij betalen? Benieuwd wat jij in 2024 naar verwachting kwijt zal zijn aan energie? Beantwoord een paar vragen en kom erachter!Prijsplafond energierekening
31 december 2023 eindigt het prijsplafond. Daardoor is er in 2024 niet langer een maximumprijs die je betaalt voor stroom en gas. Je betaalt het bedrag dat in je energiecontract staat. Op dit moment ligt de gemiddelde energieprijs lager dan de maximumprijs van het energieplafond.
Veel mensen merken er dus niet veel van dat het prijsplafond verdwijnt. Als de energieprijzen in de toekomst weer stijgen, merk je dit wel, omdat het prijsplafond niet langer beschermt. Je ziet het prijsplafond nog wel terug op je energierekening van 2023. Lees hier meer over het prijsplafond.
-
Besparen op je energierekening? Kijk eerst of je energie kan besparen: de goedkoopste en duurzaamste energie is de energie die je niet gebruikt!
Verschillende soorten energiecontracten
Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van wat voor soort energiecontract je hebt. Er zijn verschillende varianten:
-
01
Je hebt een variabel contract waarbij de tarieven steeds veranderen: op 1 januari en 1 juli, per kwartaal, of zelfs maandelijks (55 procent van de huishoudens heeft in 2023 zo'n variabel contract – stand december 2023). Wat je betaalt, hangt af van je verbruik, de energieleverancier, maar vooral ook van de hoogte van de energieprijzen. Voor gas betaal je gemiddeld 1,45 euro per m3 en voor stroom 0,37 per euro (stand 1 januari 2024).
-
02
Je hebt een doorlopend contract afgesloten met vaste energieprijzen voor 1 of meer jaren. 42% van de huishoudens heeft zo’n contract (stand december 2023). Wat je betaalt, hangt af van je verbruik, de energieleverancier, maar vooral ook van de hoogte van de energieprijzen op het moment waarop het contract in is gegaan. 6% van de vaste contracten heeft prijzen boven 1,45 euro per m3 gas en 0,40 per kWh (stand november 2023).
-
03
Je hebt een volledig nieuw contract afgesloten bij een energiebedrijf, of moet dat gaan doen. Je bent bijvoorbeeld starter op de woningmarkt of jouw energiebedrijf is failliet gegaan waardoor je moest overstappen. (Naar schatting geldt dit voor een paar procent van de huishoudens). Je krijgt dan een ‘Modelcontract’ met variabele tarieven. Wat je betaalt, hangt af van je verbruik, de energieleverancier, maar vooral ook van de hoogte van de energieprijzen. Voor gas betaal je gemiddeld 1,56 euro per m3 en voor stroom 0,39 per euro (stand 1 januari 2024).
-
04
Je hebt een contract met dynamische energietarieven. 3% van de huishoudens heeft zo’n contract (stand december 2023). Jouw tarieven verschillen per dag (gas) of zelfs per uur (elektriciteit), omdat ze de spotmarkt voor energie volgen.
Wil jij minder gas verbruiken? Bekijk onze tips om gas te besparen: van makkelijk en snel tot meer ingrijpend.
Wil jij ook minder stroom verbruiken? Met deze tips om stroom te besparen lukt het je!
Wat staat er op je energierekening?
Op je energierekening vind je de volgende kosten:
Variabel, vast of dynamisch contract
Je kunt de leveringstarieven voor een m3 gas en een kWh stroom voor 1 of meer jaren vastzetten, maar je kunt ook kiezen voor variabele tarieven. Bij een contract met vaste tarieven heb je zekerheid dat de marktprijs tijdens die periode gelijk blijft. De belastingen en netbeheerkosten kunnen wel wijzigen. Bij een variabel tarief kan het energiebedrijf de marktprijs regelmatig aanpassen, bijvoorbeeld elk kwartaal of half jaar. De prijs kan dan omhoog of omlaag gaan. Bij een contract met dynamisch tarief wijzigen de marktprijzen voor gas per dag en de marktprijs voor elektriciteit zelfs per uur, omdat deze prijzen de spotmarkt voor energie volgen. De energiebelasting en BTW komen daar nog bovenop, net als bij contracten met vaste of variabele tarieven.
De overheid stelt de belastingen vast, daar heeft jouw energiebedrijf dus geen invloed op. De overheid past de belastingen meestal aan op 1 januari en/of 1 juli. De netbeheerders passen de kosten voor het netbeheer jaarlijks aan op 1 januari.
Anderen keken ook naar
Besparen op gas: bekijk de tips
De prijs van aardgas is nog steeds hoog. Veel mensen schrikken van hun energierekening. Bekijk de bespaartips: van snel en goedkoop tot meer ingrijpend.
Alles over isoleren
2 van de 3 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten,...
Bespaartips verwarming
Met 4 makkelijke tips verwarm je jouw huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd...