Besparen onder de douche

Man onder de douche. Milieu Centraal geeft tips om energie te besparen onder de douche.

Douchequiz

Test jezelf Ontdek met grappige vragen op wat voor dier jij lijkt onder de douche.
Ruim 25 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Je kunt hierop eenvoudig besparen door korter te douchen en een waterbesparende douchekop te installeren. En wat dacht je van een douche die de warmte van het wegstromende water hergebruikt? Met de tips van Milieu Centraal ontdek je hoe je comfortabel doucht en tegelijk energie en geld bespaart.

De besparingen zijn berekend met een gasprijs van 1,45 euro. Dit is de gemiddelde prijs die voor de lange termijn (2025 - 2040) verwacht wordt. Op dit moment (januari 2024) is de gasprijs voor veel mensen toevallig hetzelfde. Maar hoeveel je dit jaar bespaart, hangt natuurlijk af van de prijs die in jouw contract staat. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Tips voor onder de douche

  1. 01

    Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen. Als je van 7,4 naar 5 minuten douchen gaat, bespaar je jaarlijks zo'n 35 euro per persoon.

  2. 02

    Douche minder vaak. De gemiddelde Nederlander doucht dagelijks 7,4 minuten: als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink.

  3. 03

    Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door. Dit scheelt jaarlijks zo'n 32 euro per persoon.

    In het handige overzicht van Milieu Centraal vind je douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn.

  4. 04

    Installeer een thermostatische mengkraan. Daarmee is het douchewater sneller op de temperatuur die jij hebt ingesteld.

  5. 05

    Liever onder de douche dan in bad. In een gemiddeld bad kan 110 liter water. Dat kost ruim 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!

  6. 06

    Nieuwe badkamer? Laat een douche-wtw plaatsen. Die gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen. (Wtw staat voor warmteterugwinning.)

  7. 07

    Met een zonneboiler bespaar je ongeveer 40 procent van je energieverbruik voor warm water.

Wist je dat... ...een liter warm water zorgt voor 10 keer zoveel CO2-uitstoot als een liter koud water.

Vind een energiehulp in jouw buurt

Bekijk het overzicht Wil je graag persoonlijk advies of praktische hulp bij energie besparen? Iemand die thuis langskomt en eventueel kan helpen met kleine verbeteringen aanbrengen? Vraag het aan een energiehulp!

Korter douchen bespaart energie

Korter douchen scheelt energie. Ongeveer 65 procent van je warme water stroomt door de douche. Met korter douchen bespaar je dus gas en geld. En het is goed voor het klimaat.

De gemiddelde douchetijd is 7,4 minuten. Als je van 7,4 naar 5 minuten douchen gaat, bespaar je jaarlijks zo'n 35 euro per persoon (bij een gasprijs van 1,45 euro).

Handig Gebruik een douchetimer of zet de timer van je telefoon op 5 minuten. Of zet een liedje op dat maximaal 5 minuten duurt.

Korter douchen geeft je zeeën van tijd

Gemiddeld staat elke Nederlander in zijn of haar hele leven 120 dagen onder de douche. Dat is anderhalve dag per jaar. Ga je bewuster douchen en zet je na 5 minuten de kraan uit, dan kan je van de bespaarde tijd in een jaar 8 voetbalwedstrijden bekijken!

Douchetimer

Een douchetimer (of douchecoach) kan je helpen om korter te douchen. Zo'n timer heb je al voor een paar euro in huis. Het kan een zandloper zijn of een digitale douchetimer. Er zijn ook doucheradio’s te koop met een timer. Je kunt ook jouw favoriete douchenummer opzetten dat maximaal 5 minuten duurt, om jezelf eraan te herinneren om op tijd de douche uit te zetten.

Douchetimer in de vorm van een eendje. De timer helpt je om maximaal 5 minuten te douchen
Zet de douchetimer op 5 minuten en stap daarna onder de douche vandaan

Liever douche dan bad

Stap jij graag in bad? Overweeg om dat wat minder vaak te doen. Een douchebeurt van 7,4 minuten kost gemiddeld 60 liter warm water, een bad bijna het dubbele. Als je elke week één keer badderen vervangt door een douche, dan bespaar je jaarlijks zo'n 40 euro.

Waterbesparende douchekop

Minder water en energie gebruiken en tóch een lekkere douche? Dat kan met een waterbesparende douchekop. De helft van de Nederlandse huishoudens heeft er al een. Met een waterbesparende douchekop heb je net zo'n fijne douche, maar je gebruikt 20 procent minder water en energie dan met een standaard douchekop. En als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 40 procent!

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per door. Toch heb je een goede straal, dat komt doordat er wat lucht bijgemengd wordt. Je merkt dus niet dat er minder water uit de douche komt.

Dit is gemeten bij een waterdruk van 3 bar.

Handen die waterbesparende douchekop monteren. Makkelijk water besparen onder de douche.
Een waterbesparende douchekop heb je makkelijk gemonteerd

Waterverbruik douchekop testen

Wil je weten hoeveel water jouw douche gebruikt? Zet de douche aan en wacht tot het water op temperatuur is. Houd er dan één minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut meer dan 7,2 liter water in? Dan is jouw douchekop niet waterbesparend. 

Infographic waterbesparende douchekop, test het zelf. Vul een emmer met warm water. Meer dan 7,2 liter per minuut? Je hebt geen spaardouche.

Hoeveel bespaar je met een waterbesparende douchekop?

Als je 7,4 minuten per keer doucht, bespaar je met een waterbesparende douchekop jaarlijks ongeveer 32 euro per persoon. Douch je langer dan 7,4 minuten of heb je een regendouche of comfortdouche? Dan is de besparing nog hoger!

Waterbesparende douchekop kopen

Waterbesparende douchekoppen zijn te koop bij de bouwmarkt of sanitairwinkel, als losse handdouche/hoofddouche of als onderdeel van een doucheset. Op de verpakking staat niet altijd dat de douchekop waterbesparend is, en ook niet hoeveel liter water hij per minuut . Omdat vaak niet duidelijk is of een douchekop waterbesparend is, heeft Milieu Centraal een lijst gemaakt met douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn. Bekijk de pdf Waterbesparende douchekop.

Soms staat op de verpakking wel de volumestroomklasse vermeld, die geeft aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Alleen douches met de klasse ZZ zijn waterbesparend. 

Overzicht waterbesparende douchekoppen

Handig! In dit overzicht vind je alle douchekoppen die water besparen, compleet met artikelnummer en EAN nummer. Zo vind je snel een waterbesparende douchekop! Bekijk het overzicht

Tips voor een regendouche

Een regendouche (of comfortdouche) is een luxe douche met een extra grote douchekop of met extra zijsproeiers. Een paar procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo'n regendouche.

Een regendouche is een grootverbruiker van warm water. Je kunt het waterverbruik wel beperken: kies bij aankoop van een regendouche voor een volumestroom die lager is dan 15 liter per minuut (of volumestroomklasse Z, A of S heeft). Dan is het waterverbruik niet hoger dan bij een standaard douchekop. Gebruik eventuele extra douchekoppen alleen af en toe. Van de eigenaren van zo'n luxe douche zegt trouwens 80 procent de extra sproeiers nooit te gebruiken.

Het plaatsen van een regendouche is vaak moeilijker dan je denkt. Informeer vóór installatie bij een installateur of jouw douche wel geschikt is. De ketel of boiler moet de hoge warmwatervraag van de regendouche namelijk wel aan kunnen en de afvoer van de douche ook!

Thermostaatkraan

Een thermostatische mengkraan in de douche zorgt dat je douchewater snel op de juiste temperatuur komt en blijft tijdens het douchen. Dat is niet alleen prettig, maar het bespaart gemiddeld ook 1000 liter water per jaar! Een thermostatische douchemengkraan kost € 50 tot € 200. Ook een thermostatische badmengkraan geeft snel de juiste temperatuur en daardoor meer comfort, maar de besparing is minder doordat mensen minder vaak in bad gaan dan douchen.

Cv-ketel op ecostand

Bij veel cv-ketels staat warm water ingesteld op de comfortstand. De ketel staat dan eigenlijk steeds standby voor als je de warme kraan opendraait. Je hebt dan snel warm water, maar dit kost extra energie. Met de ecostand bespaar je op gas: de ketel gaat het water pas verwarmen als je de warme kraan opent. Lees meer over besparen met de ecostand.

Nieuwe badkamer? Douche met warmtewisselaar

Ga je de badkamer verbouwen of opnieuw inrichten? Overweeg dan om in de afvoer van de douche een warmtewisselaar (douche-wtw) te (laten) plaatsen: die verzamelt warmte uit wegstromend douchewater, om koud water voor te verwarmen. De ketel hoeft hierdoor minder hard te stoken en kan meer warm water per minuut leveren. Lees meer over de douche-wtw.

Isoleer nieuw bad

Neem je een nieuw bad? Laat het bad isoleren, zodat het niet snel afkoelt. Dat bespaart warm water bij het vullen en voorkomt dat je het bij moet vullen om op temperatuur te blijven. Sta ook stil bij de verschillende formaten, en kies het kleinste formaat waarmee je uit de voeten kunt: onnodig veel inhoud kost ook extra veel warm water.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen als je de badkamer of wc verbouwt? Kijk bij Badkamer en toilet inrichten.

Wat is een recycledouche?

Een recycledouche pompt het douchewater rond. Het warme douchewater stroomt dus niet weg, maar wordt hergebruikt. Dat scheelt water en energie. Voordat het water opnieuw uit de douchekop komt, wordt het gefilterd en gedesinfecteerd met UV-licht. Om het water op temperatuur te houden wordt er per minuut ruim 1 liter vers warm water bijgemengd.

Het systeem moet wel eerst gevuld worden met warm water. Maar daarna is er alleen nog energie nodig om het water dat wordt bijgemengd op te warmen. Dat is veel minder dan bij een gewone douche.

Een recycledouche wordt ook wel circulatiedouche, upcycle douche of upfallshower genoemd.

Besparing recycledouche

Verbruik je veel warm water, bijvoorbeeld omdat jij en je gezin graag vaak en lang douchen? Dan kan een recycledouche een flinke besparing op je energieverbruik en water opleveren. Een circulatiedouche gebruikt een beetje stroom om het water rond te pompen (jaarlijks zo'n 10 kWh per persoon). Dat is niets vergeleken met de energie die je bespaart.

Het heeft weinig zin om een recycledouche te combineren met een douche-wtw of waterbesparende douchekop: daarmee bespaar je nauwelijks extra. En ben je een zuinige doucher, of een gewone doucher met een klein huishouden? Dan bespaar je veel minder met een recycledouche.

Wat kost een recycledouche?

Een recycledouche kost zo’n 4.000 euro, inclusief kranen. Er is wel een kleine verbouwing voor nodig, dus handig om combineren met andere plannen voor de badkamer.

4 Vragen over de recycledouche

Zonneboiler geschikt voor jou?

Een zonneboiler lijkt op een zonnepaneel, maar dat is het niet. Met een zonneboiler wordt de energie van de zon opgevangen om water te verwarmen voor je douche, bad of wasmachine. Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. Lees meer over de aanschaf van een zonneboiler.