Energiebelasting 2024
Jouw energierekening in 2024
Handige rekentool Wat betaal jij in 2024 aan energiekosten? Beantwoord deze vragen en je ziet het meteen.De prijs van een kuub gas en kilowattuur stroom bestaat uit 3 delen: de marktprijs, energiebelasting en btw. De energiebelasting is een prikkel om energie te besparen.
Op deze pagina lees je meer over de energiebelasting. Wil je meer weten over de energierekening en het prijsplafond? Kijk op Energierekening uitgelegd.
Hoe hoog is de energiebelasting?
In 2024 is de energiebelasting ongeveer 70,5 cent per m3 gas en 13,2 cent per kWh stroom (bedragen inclusief 21 procent btw). Tegelijkertijd krijg je een vast bedrag aan energiebelasting terug, namelijk 631,39 euro (bedrag in 2024).
Of je uiteindelijk in een jaar energiebelasting betaalt of juist geld terug krijgt, hangt af van je verbruik. Bij een laag energieverbruik krijg je geld terug. Bij een hoog energieverbruik betaal je per saldo energiebelasting.
Wat betaal je aan energiekosten?
Reken het uit Wat ben je in 2024 kwijt aan energiekosten? En betaal je per saldo belasting of krijg je juist geld terug? Dat kun je nu snel berekenen.Waarom betaal je energiebelasting?
De energiebelasting is een prikkel om energie te besparen. Je betaalt immers belasting over de energie die je daadwerkelijk verbruikt. En andersom: over elke kuub gas en kWh stroom die je niet verbruikt, betaal je geen belasting. Als je weinig energie verbruikt, krijg je door de vaste belastingteruggave zelfs geld terug!
Tips om energie te besparen
Wil jij minder gas verbruiken? Bekijk onze tips om gas te besparen: van makkelijk en snel tot meer ingrijpend.
Wil jij ook minder stroom verbruiken? Met deze tips om stroom te besparen lukt het je!
Klimaatverandering tegengaan
Sinds het Klimaatakkoord in 2019 is de energiebelasting op aardgas flink omhoog gegaan. De overheid wil hiermee stimuleren dat woningeigenaren hun huis (beter) gaan isoleren, en op een duurzame manier elektrisch gaan verwarmen. Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder aardgas en dat scheelt CO2-uitstoot. En minder van het broeikasgas CO2 in de lucht helpt in de strijd tegen klimaatverandering.
Isoleren: de moeite waard
Behalve de energiebelasting betaal je ook voor het gas zelf. De prijs van gas is flink gestegen. Dat maakt isolatie nog aantrekkelijker.
Het verschil in gasverbruik tussen een goed geïsoleerde hoekwoning en een hoekwoning zonder isolatie is volgens berekeningen van Milieu Centraal zo’n 2.000 kuub per jaar. Hoe hoger de energiebelastingen en gasprijs, hoe meer je bespaart door goed te isoleren.
Alles weten over isoleren? Kijk op Isoleren en besparen.
Met de Isolatie-zelfscan ontdek je waar en hoe goed jouw huis al geïsoleerd is.
Andere bedragen gezien?
Alle genoemde bedragen op deze pagina zijn inclusief btw. Op andere websites kun je tarieven voor de energiebelasting zonder btw tegenkomen.
Goed om te weten: de ODE (Opslag Duurzame Energie) bestaat in 2023 niet meer als aparte belasting.
Anderen keken ook naar
Energierekening en prijsplafond
Hoe is je energierekening opgebouwd? En wat betekent het prijsplafond van de overheid voor jou? Ontdek het op deze pagina.
Alles over isoleren
2 van de 3 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten,...
Stappenplan aardgasvrij wonen
Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Dat gaat niet in één keer: de meeste huizen zijn waarschijnlijk pas na 2030 aan de beurt. Gebruik de tijd die je...