Eerlijk over houtstook

Weckpotje met fijnstof-uitstoot van houtkachel na één avondje stoken. Op de achtergrond de houtkachel en het gezin in de woonkamer.

Het houtstook experiment

Fijnstofmetingen Milieu Centraal heeft gemeten hoeveel fijnstof er vrijkomt bij een avondje stoken. Meer informatie over de metingen vind je hier. Lees meer
Veel mensen vinden een houtkachel of open haard gezellig. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de rook erg ongezond is. De keuze om wel of niet te stoken is aan jou. Maar het is belangrijk dat je weet welke risico's jij en anderen lopen. Zodat je een goede keuze kan maken. Wel zo eerlijk, toch?

Met het koudere weer gaan de houtkachels en open haarden weer aan. Bij een houtvuur ontstaat er rook. In die rook zit fijnstof die ongezond is voor jezelf en anderen in je omgeving. Mensen kunnen daarvan astma, COPD, chronische bronchitis en longkanker krijgen. Daarnaast kan fijnstof ook hart- en vaatziekten veroorzaken of erger maken.

Hero video
Wist je dat? In Nederland zijn er ruim 1,2 miljoen mensen met een chronische longziekte en 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte.

Houtstook is ongezond

Houtstook is ongezond voor iedereen. Het zorgt voor ongezonde lucht, niet alleen buiten maar ook binnen in je eigen huis. In houtrook zit onder andere fijnstof. Mensen die fijnstof inademen kunnen last krijgen van kortademigheid, luchtwegklachten en problemen met hart en bloedvaten. Soms moeten mensen een hoge dosis van hun medicijnen innemen doordat zij last hebben van de ongezonde lucht door houtstook.

Mensen met een longziekte (astma, COPD, bronchitis), ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door de rook. Deze mensen kunnen benauwd worden, veel hoesten, of krijgen een (blijvend) slechtere longfunctie. Ook bij kleine hoeveelheden houtrook kunnen zij klachten krijgen.

Wist je dat? Fijnstof kan leiden tot astma, COPD, chronische bronchitis en longkanker.

Hoe werkt het met fijnstof?

Fijnstof is er in verschillende groottes. De deeltjes van de fijnstof van houtstook zijn vaak heel klein. Hoe kleiner de deeltjes, hoe schadelijker ze zijn. Ze kunnen dan namelijk dieper in de longen doordringen.

Fijnstofdeeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer worden PM10 genoemd. Als deeltjes gróter dan 10 micrometer zijn, blijven deze hangen in het snot in je neus en het slijm in je keel. Maar dat lukt niet bij deeltjes die kleiner zijn. Zo komen deeltjes van 2,5 tot 10 micrometer vooral in je bovenste luchtwegen. Fijnstofdeeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer komen diep in je longen terecht. De kleinste deeltjes kunnen zelfs in je bloedbaan terechtkomen en veel schade aanrichten.

Hoe kleiner de deeltjes, hoe verder ze in het lichaam doordringen.
Infographic over waar fijnstof in het lichaam terecht komt. Onder de afbeelding staat een toegankelijke beschrijving.
Vergroot afbeelding
Uitlegvideo longarts
"Als longarts krijg ik altijd een beetje buikpijn bij het zien en ruiken van houtstook. De hoeveelheid fijnstof waar onze longen aan worden blootgesteld tijdens een avondje hout stoken is namelijk verre van gezond.
Ismé de Kleer, kinderlongarts bij het Sint Franciscus Ziekenhuis
Longarts houdt weckpotje in de hand met fijnstof-uitstoot van houtkachel na één avondje stoken.
Longarts Ismé de Kleer met een avondje stoken in een potje

Over de campagne

Veel mensen vinden houtstook gezellig, maar het is ook ongezond. Milieu Centraal vindt het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de risico's. Bij het stoken van hout komt altijd fijnstof vrij. Mensen kunnen daar ziek van worden. Gemiddeld komt er bij een avondje stoken 28 gram fijnstof vrij uit de schoorsteen. Dat is ongeveer een klein weckpotje vol. Hoe dat eruit ziet laten we zien in de campagne.

Ook in de woonkamer komt bij het stoken van hout meer fijnstof terecht dan je denkt.  Met een experiment bij mensen thuis hebben we gemeten hoeveel fijnstof er in de woonkamer komt en hoeveel je daarvan inademt bij een avondje stoken. We hebben hiervoor een apparaat gebruikt dat nabootst hoeveel lucht je inademt en hoeveel fijnstof er dan in je longen terecht kan komen. Het resultaat zie je op de foto met de twee filters voor en na een avondje stoken.

Wil je precies weten hoe de metingen zijn opgezet, lees dan verder op de pagina over het experiment.

Filters van meting fijnstof-uitstoot van houtkachel. Links een schoon filter, rechts een vies filter na één avond stoken.
Twee filters: links een schoon filter, rechts na een avondje stoken.
“Met onze kinderen hebben we duidelijke afspraken over roken en vapen. Maar met een avondje de houtkachel aan, brengen we net zo goed onze eigen gezondheid en dus ook de longen van onze kinderen in gevaar.”
Gerdien Boon, moeder van gezin uit campagne
Weckpotje met fijnstof-uitstoot van houtkachel na één avondje stoken.

Vragen over gezondheid

Milieu Centraal geeft antwoord op de meest voorkomende vragen, omdat het belangrijk is dat je weet wat houtstook met de gezondheid van jou en de mensen om jou heen doet.

Wat vinden mensen op straat van houtstook?

Milieu Centraal is de straat op gegaan om mensen te vragen hoe zij denken over hun houtkachel en open haard. ‘Gezellig toch?’ Maar wat mensen niet weten is dat er gemiddeld 28 gram fijnstof uit de schoorsteen komt tijdens één avondje stoken, dat is bijna een klein weckpotje vol.

Wat vinden mensen op straat van houtstook?

Vragen over andere vervuilers

Wist je dat? Houtstook bij mensen thuis is verantwoordelijk voor bijna een kwart (23%) van de uitstoot van fijnstof PM2,5.
Taartdiagram met fijnstofuitstoot  (PM2,5) van Nederlandse bronnen in 2023. Onder de afbeelding staat een toegankelijke versie.

Vragen over klimaat & duurzaamheid

Vragen over de campagne

“Mensen weten vaak niet hoe slecht houtstook is voor henzelf, hun gezin én voor hun omgeving. Deze campagne brengt dat goed in beeld. Belangrijk voor iedereen, en vooral voor de 1,2 miljoen mensen met een longziekte waarvan ruim 750.000 mensen direct gezondheidsklachten ervaren door houtstook.”
Directeur Károly Illy van Longfonds

Meer informatie

  • Lees meer over de gezondheidseffecten van houtstook in dit factsheet van het Longfonds.
  • Tijdens windstil of mistig weer is het beter om de kachel uit te laten. Check voor je gaat stoken daarom altijd eerst de Stookwijzer 
  • Weten wat de luchtkwaliteit in jouw woonplaats is? Check je plek