Wat verandert er in en om huis?
Graafwerk
Voor het aanleggen van een warmtenet is graafwerk in je straat nodig, en ook voor de aansluiting van het warmtenet op je woning. Dit geldt overigens ook voor verzwaring van het elektriciteitsnet; dit is nodig als huizen individueel overstappen op volledig elektrische warmtepompen.
Gasaansluiting verwijderen
De gasaansluiting is niet meer nodig, de gasmeter kan uit de meterkast.
Plaatsing warmtewisselaar
In je huis komt in je meterkast een warmtewisselaar ('afleverset'). Deze haalt warmte uit het warmtenet en geeft die door aan de cv-leidingen in je huis; het water van het warmtenet stroomt dus niet door je radiatoren. De warmtewisselaar is ongeveer 60 centimeter hoog, 40 centimeter breed en 20 centimeter diep. Op de warmtewisselaar zit een warmtemeter, die jouw energieverbruik bijhoudt.
Aansluiting warmtewisselaar
De warmte die uit de warmtewisselaar komt, moet van de meterkast naar de plek waar nu je cv-ketel hangt. Daar zit het beginpunt van je cv-leidingen, die de warmte door het huis verdelen. In veel huizen hangt de cv-ketel nu op zolder. Dat betekent dat er een leiding in huis wordt aangelegd.
Elektrisch koken
Omdat je gasaansluiting verdwijnt, ga je op koken op elektriciteit. Een inductiekookplaat is de meest zuinige elektrische keuze, en heeft ook andere voordelen. Er zijn misschien wel wat extra aanpassingen voor nodig, bijvoorbeeld een zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet en/of een extra groep in de meterkast.
Isolatie en ventilatie
Hoe lager de temperatuur van het warmtenet, des te belangrijker is goede isolatie van je huis (zie hierboven, bij Aanvoertemperatuur). Als je isolatie en ventilatie niet op orde zijn, moet je hiermee aan de slag.
Radiatoren vervangen?
De Verwarmingstest gaat na of je huis geschikt is voor lage-temperatuurverwarming. Soms is er een (extra) lage-temperatuurradiator en/of vloerverwarming nodig.
Warm water voor verwarming
Levert een warmtenet water van lage temperatuur aan? En is je huis onvoldoende geïsoleerd? Dan is soms een warmtepomp nodig voor verwarming. Zo'n combinatie van warmtenet met warmtepomp efficiënter en energiezuiniger, dan alleen een warmtepomp die warmte haalt uit de buitenlucht. Je verwarmt namelijk vooral in de winter: dan is het water uit het warmtenet (veel) warmer dan de buitenlucht.
Warm kraanwater
Bij een warmtenet met lage temperatuur (minder dan 55 graden) is er een extra verwarmer voor warm water nodig, om besmetting met legionella te voorkomen. Het warme water moet regelmatig tot 60 graden worden verwarmd. Dat kan met een booster-warmtepomp, een kleine warmtepomp die kraanwater verwarmt; eventueel in combinatie met een elektrische na-verwarmer in de boiler. Een doorstroomverwarmer (elektrische geiser) kan ook.
Temperatuurregeling verandert niet
De regeling van de temperatuur in huis gaat zoals je gewend bent: met een thermostaat in de woonkamer en radiatorkranen.