Balansventilatie
Beter en zuiniger ventileren?
Advies op maat Wil je minder warmteverlies en betere ventilatie? Doe de check en krijg advies voor jouw huis.Balansventilatie heet zo omdat dit ventilatiesysteem evenveel lucht aanvoert als afvoert: aan- en afvoer zijn in balans. Meestal zit er ook een warmte-terugwin unit in (wtw): die warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht. Dat maakt balansventilatie een erg energiezuinig ventilatiesysteem. Je kunt balansventilatie ook vraaggestuurd (en dus zuiniger) maken met sensoren die CO2 en/of vocht meten. Daarmee ventileer je niet meer of minder dan nodig is en wordt het systeem nog zuiniger.
Balansventilatie zorgt voor gezonde lucht in huis. Belangrijk is wel dat je het op de juiste manier gebruikt en bijvoorbeeld de filters regelmatig verschoont. Doe je dat niet, dan werkt het systeem minder goed en kan het via de vuile filters zelfs schimmels en bacteriën het huis in blazen.
Tips voor balansventilatie
-
01
Balansventilatie met warmteterugwinning (wtw) is al een behoorlijk zuinig systeem, maar met vraagsturing en een gelijkstroommotor kun je het nog zuiniger maken.
-
02
Gebruik de juiste stand. Zet de ventilatie bijvoorbeeld op de hoogste stand tijdens het koken of douchen en als er extra veel mensen in huis zijn.
-
03
Zet balansventilatie nooit uit, behalve bij een ramp in de buurt of tijdens onderhoud. Trek dan de stekker eruit, of zet de schakelaar van de groep in de meterkast om (plak een sticker bij die groep).
-
04
Vind je dat de balansventilatie lawaai maakt? Laat het ventilatiesysteem dan nakijken door een installateur. Check de tips voor oplossingen.
-
05
Maak de filters regelmatig schoon met een stofzuiger en vervang ze minstens 2 keer per jaar. Laat elke 2 jaar een onderhoudsmonteur langskomen.
-
06
Lucht moet vrij door jouw huis kunnen stromen. Zorg daarom dat er minimaal 1,5 cm tussen de binnendeur en de drempel zit. Of plaats ventilatieroosters in de binnendeuren of -muren.
Hoe werkt balansventilatie?
Anderen keken ook naar
Stappenplan aardgasvrij wonen
Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Dat gaat niet in één keer: de meeste huizen zijn waarschijnlijk pas na 2030 aan de beurt. Gebruik de tijd die je...
Energiesubsidies en leningen
Betere isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen: waar betaal je het van? Check altijd of er subsidies en leningen beschikbaar zijn. En misschien kun je...
Woning koel houden
Hoe houd je het huis koel tijdens een warme zomer? Onder andere door de warmte buiten te houden. Dat kan bijvoorbeeld met een schaduwdoek. Bekijk snel alle tips.