Warmtepomp: duurzaam elektrisch verwarmen
Een warmtepomp in jouw huis?
Handige keuzehulp Ontdek welke warmtepomp bij de isolatie van jouw woning past: een hybride of volledig elektrische. En ook welk type bij jouw huis past: bijvoorbeeld een warmtepomp met buitenunit of bodembron, of een monoblock waarbij alles in één apparaat zit.Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp vervangt je cv-ketel, of werkt met de cv-ketel samen. Dat laatste noemen we een hybride warmtepomp. Je verwarmt je huis en - als de warmtepomp je cv-ketel vervangt - ook het water voor de douche en keuken. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt warmte uit de lucht of bodem. Hierdoor is een warmtepomp energiezuinig. Met een warmtepomp heb je minder gas nodig of kun je helemaal van het gas af. Dat is goed voor het klimaat, en het betekent ook dat je geld gaat besparen op je energierekening.
In de toekomst moeten alle huishoudens van Nederland van het aardgas af zijn. Bereid je hier alvast op voor en ga meteen informatie verzamelen over een warmtepomp. Wacht niet te lang, want je kunt nu subsidie krijgen voor een warmtepomp. Dat maakt het nog aantrekkelijker om er nu een te nemen!
Welke warmtepomp past bij mijn woning?
Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen een volledig elektrische warmtepomp (all electric) en een hybride warmtepomp. Lees hier meer over de verschillen.
Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis, én voor het warme water in de keuken en badkamer. Je cv-ketel kan de deur uit. Hij is geschikt als je huis redelijk tot goed geïsoleerd is.
Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij neemt een groot deel van de verwarming voor zijn rekening. De cv-ketel zorgt voor warm water. Een hybride warmtepomp kan al in een huis met weinig isolatie.
Foto's binnen- en buitenunit warmtepomp
Hoe werkt een warmtepomp?
Je kunt de werking van een warmtepomp vergelijken met een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en die afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater, verhoogt de temperatuur met behulp van wat elektriciteit en geeft die warmte binnen in huis af. Hierdoor kan een warmtepomp met 1 kilowattuur aan stroom 3 tot 5 kilowattuur aan warmte maken. Vergelijk dit eens met een elektrisch kacheltje, inductie cv-ketel of elektrische vloerverwarming: die maken van 1 kilowattuur stroom 1 kilowattuur warmte.
De techniek van de warmtepomp is niet nieuw: het bestaat al lang! Wil je weten hoe het werkt? De video legt het in ongeveer 4 minuten uit.
Warmtepomp: geen of minder gas
De warmtepomp gebruikt de warmte die in de buitenlucht of bodem zit. Om die warmte bruikbaar te maken is stroom nodig. Je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen gas gebruikt (of bij een hybride warmtepomp: 60 procent minder gas voor verwarming). En een warmtepomp gebruikt de stroom heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 3 tot 5 kWh warmte.
Alles bij elkaar gaat jouw CO2-uitstoot daardoor omlaag. Vergeleken met een hr-ketel op gas daalt jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water met 30 tot 65 procent. En als in de toekomst alle stroom duurzaam wordt opgewekt, wordt de CO2-uitstoot van de warmtepomp nog lager.
Milieuwinst van een warmtepomp
Een warmtepomp bespaart tijdens het gebruik veel energie en zorgt voor veel minder CO2-uitstoot dan een gasgestookte cv-ketel. Maar net als een cv-ketel heeft een warmtepomp ook milieu-impact. Nog niet alle elektriciteit is volledig groen en er zijn grondstoffen nodig om de warmtepomp te maken, bijvoorbeeld metaal, plastic, elektronica en koudemiddel. En ook de productie en het vervoer kost energie.
Hoevéél klimaatvriendelijker een warmtepomp uiteindelijk is dan een cv-ketel, hangt af van hoe je hem gebruikt, maar ook van het koudemiddel dat erin zit en hoe duurzaam de stroom is die je gebruikt. Maar zelfs bij een koudemiddel met een sterk broeikaseffect en grijze stroom is een warmtepomp beter voor het klimaat dan een cv-ketel. En de klimaatwinst is nog groter als je kiest voor een warmtepomp met een natuurlijk koudemiddel en voor groene stroom.
Het is wel belangrijk dat de milieu-impact van apparaten zo klein mogelijk is. Dat kan door materialen te hergebruiken of recyclen, en te zorgen dat apparaten langer meegaan.
Hoe zit het met het koudemiddel?
Een warmtepomp gebruikt een koudemiddel om te kunnen werken. Daarvoor worden nu nog vaak synthetische koudemiddelen gebruikt, bijvoorbeeld fluorkoolwaterstoffen (hfk’s). Dat zijn zeer sterke broeikasgassen. In nieuwe warmtepompen zit steeds vaker een natuurlijk koudemiddel, zoals propaan, isobutaan, CO2 of ammoniak. Dat heeft een veel lager broeikaseffect en is dus de meest klimaatvriendelijke keuze. Kies daarom als het even kan voor een warmtepomp met een natuurlijk koudemiddel. Bijvoorbeeld een monoblock warmtepomp voor buiten met propaan.
Waarom is het koudemiddel belangrijk?
Het koudemiddel zit in de warmtepomp opgesloten, in een gesloten circuit. Zolang het daar zit, kan het geen kwaad. Waarom is het dan toch belangrijk? Dat is omdat er tijdens de levensduur wat van dit koudemiddel kan . Het komt dan in de lucht terecht. Bij propaan is dat niet zo erg: het broeikaseffect is heel klein. Synthetische koudemiddelen hebben een veel groter broeikaseffect. De klimaatimpact van koudemiddel R32 (dat veel wordt gebruikt) is bijvoorbeeld ruim 200 keer groter dan van propaan. En er zijn ook synthetische koudemiddelen met een 1000 keer zo groot klimaateffect. Toch is een warmtepomp voor het klimaat altijd beter dan een cv-ketel.
Niet alleen tijdens de levensduur ontsnapt er een beetje koudemiddel. Ook tijdens de installatie en weghalen van de warmtepomp kan een beetje koudemiddel vrijkomen.
De hoeveelheid hangt af van het type koudemiddel en het type warmtepomp.
Tips voor het geluid van de buitenunit
Een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp op buitenlucht hebben meestal een buitenunit. Die lijkt op een airco. De ventilator en van deze buitenunit maken geluid als de warmtepomp draait. Dat is vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar, als je de ramen dicht hebt en geluiden van buiten dus minder hoort. Maar een volledig elektrische warmtepomp kan ook 's nachts aangaan en werkt ook in de zomer voor warm water.
Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe meer geluid de buitenunit produceert. Uit onderzoek blijkt dat maar een klein deel van de warmtepompbezitters geluidsoverlast ervaart van de warmtepomp. In de praktijk hoef je er dus weinig van te merken, maar het kan een nadeel van deze warmtepomp zijn. Overlast is te voorkomen door de buitenunit slim te kiezen én hem op een slimme plek neer te zetten. Warmtepompen die de bodem of PVT-panelen als bron hebben, hebben geen buitenunit met ventilator en maken dus weinig tot geen geluid.
De compressor perst het koudemiddel in de warmtepomp samen.
Eric deelt zijn ervaring met een volledig elektrische warmtepomp. Ze hebben goed nagedacht over de plek van de buitenunit en hij valt daar nauwelijks op.
Hoe voldoe ik aan de geluidsnorm?
Er zijn wettelijke normen voor het geluid dat een buitenunit op de grens met de buren mag maken. Overdag mag dat niet meer dan 45 decibel (dB) zijn en in de avond en nacht niet meer dan 40 decibel. Dit kun je vergelijken met zacht gefluister in een stille kamer. De meeste mensen ervaren dit als stil.
De afstand van de warmtepomp tot de grens maakt hierbij niet uit, als het geluid op de grens maar onder de norm blijft. Als je de tips voor het geluid en de plaatsing van de warmtepomp hierboven volgt, kun je bijna altijd binnen de norm blijven. De installateur kan vooraf controleren of het geluid van de buitenunit binnen de wettelijke geluidsnorm blijft.
Tussenwoning en geluidsnorm
Ook bij een tussenwoning is het vaak mogelijk om een buitenunit te plaatsen waarmee je binnen de geluidsnorm blijft. In de afbeelding staat een voorbeeld voor een monoblock buiten bij tussenwoning van 5 meter .
Het gaat om een monoblock warmtepomp voor buiten met een geluidsvermogen van 57 decibel in de dagstand.
Anderen keken ook naar
Subsidie warmtepomp
Je kunt op de aankoop van een warmtepomp subsidie krijgen. Let wel op het energielabel: je krijgt alleen subsidie voor een warmtepomp met energielabel...
Lage temperatuur verwarming
Wil je jouw huis verwarmen met een warmtepomp? Of komt er straks een warmtenet met lage temperatuur? Dan moet je zorgen dat de radiatoren, vloerverwarming...
Welke warmtepompen zijn er?
Je hebt verschillende soorten warmtepompen: van een hybride warmtepomp met buitenunit tot volledig elektrische warmtepomp met PVT-panelen. Met elke warmtepomp...