Close in boiler of kokendwaterkraan
In veel huizen zorgt een cv-ketel, een warmtepomp of het warmtenet voor verwarming en warm water. Dit is de centrale hoofdverwarming. In huizen met een cv-ketel gebruikt deze hoofdverwarming nog aardgas en stoot CO2 uit. Nederland stapt dan ook langzaam maar zeker van het aardgas af. Ondertussen wordt de stroom in Nederland steeds groener: het opwekken van groene elektriciteit stoot geen CO2 uit. Het is dus duurzamer om water te verwarmen met elektriciteit en een energiezuinige techniek zoals een warmtepomp of warmtenet. Warmwater via een duurzame centrale hoofdverwarming heeft in veel gevallen de laagste milieu-impact.
Warm water in de keuken
Voor warm water in de keuken zijn er ook andere opties. Zoals een close-in boiler die vlak bij de kraan is ingebouwd. Of een kokendwater-kraan waarmee je direct kokend water uit de kraan kunt tappen. Voor het milieu is het bijna nooit goed zo'n extra apparaat in huis te halen. Voor het maken van een nieuw apparaat zijn namelijk veel grondstoffen nodig. Bovendien kost het energie om het apparaat te maken, te vervoeren en te installeren.
Wanneer is een extra apparaat dan wél de moeite waard? Alleen als er een lange leiding van de hoofdverwarming naar de kraan loopt (van zo'n 15 meter of langer). Hoe langer deze leiding, hoe langer het duurt voordat er warm water uit de kraan stroomt. Terwijl je wacht op warm water, verlies je koud maar bruikbaar water. Tegelijk moet het warme water eerst de leidingen opwarmen voordat er warm water uit de kraan stroomt. Daarmee verlies je dus in het begin warmte die net is opgewekt. Dat is zonde. Is je leiding ongeveer 15 meter of langer? Kijk dan eens naar een extra elektrisch apparaat.
De energiezuinigste keuzes
De zuinigste elektrische apparaten voor warm en kokend water in de keuken zijn:
- Een combi-kokendwaterkraan mét goede isolatie. Wil je kokend water? Dan krijg je dat direct. Wil je warm water? Dan mengt (combineert) de kraan kokend en koud water. De kraan werkt dus razendsnel. Bovendien hoef je geen waterkoker meer te gebruiken, en dat scheelt stroom en een extra apparaat. Er zijn combikranen met goede en slechte isolatie. Kies een kraan met goede isolatie; dan verbruik je gemiddeld 280 kWh per jaar.
- Een elektrische doorstromer voor warm water lijkt op een ouderwetse keukengeiser. Dit apparaat hangt vlak bij de kraan en verwarmt het water pas als je de kraan aanzet. De toestellen hebben een tapdrempel: onder een bepaalde volumestroom slaan ze niet aan. Een elektrische doorstromer verbruikt veel stroom in korte tijd. Daarom heb je een ruime stroomaansluiting nodig met drie fasen. Hierdoor kan een doorstromer ook zorgen voor een extra hoge belasting op het stroomnet, zeker wanneer er andere elektrische apparaten aanstaan (zoals een warmtepomp, elektrische auto of inductiekookplaat). Je hebt nog wel een waterkoker nodig. Samen verbruiken ze gemiddeld 230 kWh per jaar.
- Kokendwaterkraan: Er zijn grote verschillen in isolatiegraad. Slechter geïsoleerde apparaten verbruiken meer stroom in stand-by.
- Warmtepomp: volledige warmtepomp (lucht/water) of warmtepompboiler.
Deze apparaten zijn niet zuinig
Deze elektrische apparaten voor warm en kokend water in de keuken zijn niet zo zuinig:
- Een combi-kokendwaterkraan met slechte isolatie verbruikt ongeveer 470 kWh per jaar. Dat is bijna het dubbele van een goed geïsoleerde combi-kokendwaterkraan.
- Een kokendwaterkraan die alleen kokend water geeft (mono). Anders dan bij de combi-kokendwaterkraan heb je een extra apparaat nodig voor warm water. Dat is minder zuinig.
- Een close-in boiler of keukenboiler is een kleine elektrische boiler met een inhoud van 5 tot 10 liter. De boiler installeer je meestal vlakbij de kraan. Door de korte afstand heb je snel warm water. Voor kokend water gebruik je een waterkoker. Met deze combinatie verbruik je ongeveer 380 kWh per jaar.
Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 21 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2025) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 29 cent. Daarmee is de besparing ongeveer 40% hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.
Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.
Tips voor gebruik
-
01
Heb je al een close-in boiler? Zet de temperatuur dan op 60 graden Celsius. Niet hoger, dat kost onnodig veel energie. Niet lager, want dan loop je kans op besmetting met Legionella. Door de close-in boiler op 60 in plaats van op 80 graden in te stellen, bespaar je ruim 80 kWh per jaar (€17,50).
-
02
Moet je wachten op warm water en vind je dat wegstromende waterverspilling? Vang het koude water in een emmer op, en gebruik het later. Bijvoorbeeld om mee te schoon te maken of om planten water te geven.
-
03
Heb je zonnepanelen? Dan is het slim om een timer op je close-in boiler of kokendwaterkraan te zetten, zodat je de boiler opwarmt met stroom van je eigen zonnepanelen.
Anderen keken ook naar
Besparen in de keuken
Bijna 25% van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. In de keuken kan je hierop besparen door de warme kraan minder vaak open...
Volledig elektrische (all-electric) warmtepomp
Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische (all-electric) warmtepomp. Hij doet alles wat je oude cv-ketel ook doet: je huis verwarmen...
Zonneboiler
Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor bespaar je bijna 45 % op je gasverbruik in de badkamer en keuken. Maar hoeveel kost...