Welke warmtepompen zijn er?
Een warmtepomp in jouw huis?
Handige keuzehulp Ontdek welke warmtepomp bij de isolatie van jouw woning past: een hybride of volledig elektrische. En ook welk type bij jouw huis past: bijvoorbeeld een warmtepomp met buitenunit of bodembron, of een monoblock waarbij alles in één apparaat zit.Een warmtepomp verwarmt je huis met stroom. De meeste huizen gebruiken hier nu een cv-ketel voor die op gas werkt. Verwarmen met stroom is duurzamer. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zowel warmtepompen die je cv-ketel helemaal vervangen, als warmtepompen die je naast je cv-ketel installeert. Welke warmtepomp de beste keuze is, verschilt per huis.
Verschil hybride en volledig elektrische warmtepomp
Warmtepompen zijn grofweg op te delen in twee soorten:
- Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is of de woning heel snel moet opwarmen. De cv-ketel zorgt ook nog voor warm water voor de badkamer en keuken. Groot voordeel hiervan is dat je een hybride warmtepomp kunt aanschaffen als je huis nog niet overal goede isolatie heeft. Je cv-ketel helpt immers nog een handje.
- Wil je ook warm water van je warmtepomp? Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Als je ook nog elektrisch gaat koken, woon je zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric warmtepomp genoemd. Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt als je huis redelijk tot goed geïsoleerd is.
Zowel hybride als volledig elektrische warmtepompen komen in verschillende varianten. Op deze pagina vind je hier een overzicht van.
Keuzehulp warmtepomp
Welke warmtepomp past in jouw huis? Ontdek welke warmtepomp bij de isolatie van jouw woning past: een hybride of volledig elektrische. En ook welk type bij jouw huis past: eentje met een buitenunit of bodembron, of een monoblock voor binnen of buiten.Namen van warmtepompen
-
Warmtepompen worden ook wel aangeduid via de formule [bron]-[afgiftesysteem]. Zo heet een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt en warmte afgeeft aan het verwarmingswater in huis, een lucht-waterwarmtepomp. En een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt, en die afgeeft aan het verwarmingswater in huis, heet een bodem-waterwarmtepomp.
-
De meest gangbare warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en hebben hiervoor een buitenunit. Je zet de buitenunit het liefst zo dicht mogelijk bij je huis, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Via de binnenunit (die je plaatst bij of in plaats van je cv-ketel) wordt de warmte vervolgens afgegeven aan het afgiftesysteem (zoals je radiatoren).
Hybride warmtepomp met buitenunit
Een hybride warmtepomp met buitenunit wordt vaak ook een hybride lucht-waterwarmtepomp genoemd. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en heeft daarvoor een buitenunit. De buitenunit is qua formaat vergelijkbaar met de buitenunit van een airco. In de buitenunit zit een ventilator die aangaat als er warmte nodig is. De ventilator maakt geluid, en moet dus op een slimme plek worden neergezet.
De hybride warmtepomp heeft ook een binnenunit die ongeveer zo groot is als een halve cv-ketel. De binnenunit komt naast de cv-ketel te hangen, of zo dicht mogelijk in de buurt daarvan. De binnenunit geeft de warmte van de bron af aan het verwarmingswater. Je kunt in vrijwel elke woning een hybride warmtepomp installeren: maar hoe beter je gaat isoleren, hoe meer je eruit haalt. Ga je op korte termijn je woning goed isoleren, overweeg dan een all electric ready variant.
De lucht-waterwarmtepomp is er ook in een volledig elektrische variant.