Wat is netcongestie en wat merk je ervan?
Wat is netcongestie?
We gebruiken elke dag stroom. Bijvoorbeeld om tv te kijken of om een wasje te draaien. De stroom haal je van het elektriciteitsnet. Als jij je apparaten aanzet, moet de stroom over het elektriciteitsnet ‘reizen’ (transporteren) om bij jouw huis aan te komen.
-
Ook met zonnepanelen op je dak gebruik je het elektriciteitsnet. Je gebruikt dan op zonnige momenten je eigen stroom, maar stroom die je niet direct zelf verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet. Deze stroom wordt dan door anderen gebruikt. Op niet-zonnige momenten haal je je stroom zelf ook weer van het elektriciteitsnet.
Naast stroom gebruiken veel mensen ook nog gas. Maar de laatste jaren zijn steeds meer Nederlanders gaan koken, rijden en verwarmen met stroom in plaats van gas. Zo worden veel huizen verwarmd met een elektrische warmtepomp en hebben steeds meer mensen een elektrische auto voor de deur. Meer stroom en minder gas zorgt voor minder CO2-uitstoot én is goedkoper voor jezelf.
Goed nieuws, dus. Maar: het elektriciteitsnet is eigenlijk niet gebouwd om zo veel stroom tegelijkertijd over het net te laten reizen. Hierdoor kan er op sommige momenten een soort ophoping ontstaan.
Bijvoorbeeld op een winteravond, als de lampen branden, de warmtepomp hard moet werken, de vaatwasser draait en de tv aanstaat. Of juist op een zonnige zomerdag, als er veel stroom wordt opgewekt door zonnepanelen, maar niet al die stroom direct in huis of in de wijk wordt gebruikt. De piek op het stroomnet is dan te hoog. Dit noemen we netcongestie. Je hebt twee soorten netcongestie:
-
Opwek-congestie: er wordt door zonnepanelen en windmolens meer stroom opgewekt en geleverd aan het net dan het elektriciteitsnet kan aanleveren (bijvoorbeeld op een zonnige zomerdag).
-
Afname-congestie: er wordt meer stroom afgenomen van het net dan het elektriciteitsnet kan aanleveren (bijvoorbeeld op een ijskoude winteravond).
Hoog- midden- en laagspanning
In Nederland heb je verschillende elektriciteitsnetten: het hoog- midden- en laagspanningsnet. Deze verschillende netten zijn met elkaar verbonden via transformatoren. Hier wordt de spanning verhoogd of verlaagd. Doordat de netten allemaal op elkaar aangesloten zijn, beïnvloeden ze elkaar: netcongestie op het hoogspanningsnet kan er ook toe leiden dat er niet genoeg stroom naar het midden- en laagspanningsnet vervoerd kan worden.
Op dit moment speelt netcongestie voornamelijk op het hoog- en middenspanningsnet. Hierop zijn grootverbruikers aangesloten: denk aan bedrijven die veel energie nodig hebben, zoals fabrieken en glastuinbouw. Op het hoog- en middenspanningsnet spelen problemen rondom netcongestie al langer. Daardoor zijn er wachtrijen voor bedrijven die een nieuwe of uitgebreidere aansluiting nodig hebben.
Als huishouden ben je aangesloten op het laagspanningsnet. Hier zijn de problemen minder groot, maar ook hier komen ze in sommige wijken voor. Dat komt doordat de problemen op het hoog- en middenspanningsnet nu ook voor druk zorgen op het laagspanningsnet. En omdat er de komende jaren steeds meer stroom gebruikt gaat worden, wordt de kans op netcongestie voor huishoudens (laagspanning) steeds groter. Daarom werken de overheid en er hard aan om ervoor te zorgen dat deze problemen opgelost worden, zodat jij zo min mogelijk last krijgt van netcongestie.
Het elektriciteitsnet wordt beheerd door netbeheerders. Zij onderhouden het net, zorgen voor balans in vraag en aanbod, en zorgen voor het aansluiten van particulieren en bedrijven op het elektriciteitsnet.
Heb je zonnepanelen? Bekijk de tips.
Heb je een elektrische auto? Bekijk de tips.
Stroomnet voor huishoudens: verschillen per regio
De kans op netcongestie op het net voor huishoudens verschilt per regio, en zelfs per wijk.
Afnamecongestie: wie heeft er last van en hoeveel?
Op de meeste plekken op het laagspanningsnet is nog ruimte, maar op enkele plekken begint het krapper te worden. Vooral huishoudens in de provincies Gelderland, Utrecht en Flevoland kunnen er op korte termijn (richting 2026) mogelijk last van krijgen. In deze provincies is de ruimte op het hoogspanningsnet beperkt en moet dat net verzwaard worden. Het kan daardoor langer duren voordat je de juiste aansluiting krijgt. Een zwaardere stroomaansluiting heb je bijvoorbeeld nodig wanneer je 1x25 Ampère hebt en voor installatie van een warmtepomp 3x25 Ampère nodig hebt.
Opwekcongestie: wie heeft er last van en hoeveel?
Bij opwekcongestie schakelen omvormers van zonnepanelen tijdelijk uit. Daar heeft naar schatting 7% van de zonnepaneleneigenaren mee te maken, waardoor ze een klein verlies aan zonnestroom hebben (1-2% per jaar). Vooral verouderde en uitgestrekte netten, meestal buiten de Randstad, kunnen hier last van hebben.
Bekijk hoe het staat in jouw buurt
Wil jij weten hoe het zit met opwekcongestie in jouw omgeving? Op de site van grote netbeheerders kun je vinden of er spanningsproblemen zijn bij jou in de buurt. Dit betekent niet per se dat jij hiermee te maken zult krijgen: je ziet alleen of er problemen zijn gemeld in je wijk.
Benieuwd? Zoek eerst op wie je netbeheerder is, bijvoorbeeld via Mijnaansluiting.nl. Vaak zit er ook een sticker op je meterkast waar de naam van je netbeheerder op staat.
Bekijk of er in jouw buurt spanningsproblemen gemeld zijn:
- Liander (Friesland, Flevoland, grootste deel Noord-Holland, Gelderland)
- Enexis (Grootste delen van Groningen, Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant, Limburg)
- Stedin/Enduris (Utrecht, grootste deel Zuid-Holland, Zeeland)
De kleinere regionale netbeheerders Coteq, Rendo en Westland Infra hebben dit soort overzichten nog niet, maar je kunt wel op hun website aangeven dat je problemen hebt met netcongestie. Hierdoor krijgen ze wel beter inzicht in mogelijke netproblemen.
Wat gebeurt er om het stroomnet te versterken?
Inmiddels wordt er al veel gedaan om problemen op het stroomnet te voorkomen. Hieronder staat uitgelegd met welke oplossingen de overheid en netbeheerders al zijn begonnen en wat er nog gaat gebeuren. Een groot deel van deze oplossingen staat beschreven in het Landelijk Actieprogramma Netcongestie.
Wat kun jij merken van netcongestie?
De meeste mensen zullen voorlopig nog niet veel merken van netcongestie. Wel zul je het merken als er bij jou in de wijk aan het net wordt gewerkt. Denk aan:
- Graafwerkzaamheden om het net te verzwaren.
- Het plaatsen van nieuwe transformatorhuisjes.
Deze werkzaamheden zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat het stroomnet blijft werken. Zo kunnen we ook in de toekomst gewoon onze apparaten blijven gebruiken.
Wanneer je wel iets merkt:
-
01
Als je zonnepanelen hebt, kan je te maken krijgen met het afschakelen van de omvormer. Daar heeft naar schatting 7% van de zonnepaneleneigenaren mee te maken, waardoor ze een klein verlies aan zonnestroom hebben (1-2% per jaar). Dit is niet slecht voor je zonnepanelen. Het helpt om meer van je eigen zonnestroom direct in huis te gebruiken.
-
02
Wanneer je een zwaardere stroomaansluiting aanvraagt, kan het zijn dat het langer duurt voordat de aansluiting gemaakt kan worden. Een zwaardere aansluiting van 3x25 Ampère heb je bijvoorbeeld nodig als je een volledig elektrische warmtepomp, elektrische auto of inductiekookplaat koopt.
-
03
Nieuwe woonwijken kunnen in sommige gevallen nog niet aangesloten worden op het stroomnet.
Wat kan ik zelf doen tegen netcongestie?
De overheid, netbeheerders en grootverbruikers werken hard aan het oplossen van netcongestie. Maar ook huishoudens kunnen een bijdrage leveren. Het belangrijkste is om energie te besparen. Hierdoor hoeft er minder stroom over het net vervoerd te worden. Daarnaast is het goed om bewust je momenten van stroomverbruik te kiezen. Je helpt daarmee drukte op net te voorkomen.
Stroom gebruiken als er veel groene stroom is
Het is goed om stroom te gebruiken wanneer er veel groene stroom is: als de zon schijnt of het hard waait. Want hoe meer stroom direct verbruikt wordt, hoe minder stroom opgeslagen moet worden. En dat scheelt ruimte en materialen.
Ons huidige energieverbruik sluit nog niet goed aan op het aanbod van groene stroom. We verbruiken veel stroom in de avond en de ochtend, waardoor op die momenten vaak extra stroom opgewekt moet worden met aardgas of andere fossiele bronnen. Het aandeel van groene stroom daalt daardoor. Tegelijk verbruiken we overdag of in de nacht weinig stroom, terwijl het aandeel van zonnestroom en windenergie dan groter is. Door ons stroomverbruik naar overdag en de nacht te verplaatsen, voorkomen we extra CO2-uitstoot.
Tips energieverbruik
-
01
Minder energie verbruiken. Hoe minder energie jij verbruikt, hoe minder je vraagt van het stroomnet. Nu of in de toekomst. Door goed te isoleren, heb je minder energie nodig. Hoe je je huis ook verwarmt, minder stroom verbruiken is altijd een goed idee. Bekijk hoe je ook met minder energieverbruik comfortabel warm blijft.
-
02
Minder stroom verbruiken tijdens drukte op het stroomnet. Netbeheerders zien drukte in de ochtend (tussen 7 en 9 uur) en avond (tussen 16 en 21 uur). Vooral apparaten die veel stroom verbruiken, zoals het laden van een elektrische auto, dragen aan die drukte bij. Heb je een elektrische auto? Laad je auto dan op tussen 21 en 7 uur. Of tussen 10 en 16 uur. Je kunt ook apparaten zoals een wasmachine of vaatwasser op een ander moment laten draaien. Het energieverbruik van deze apparaten is een stuk lager.
-
03
Doe grote energieslurpers de deur uit. Sommige mensen hebben nog apparaten in huis die heel veel energie verbruiken, zoals een oude vriezer of een oude pomp voor de vloerverwarming. Hiermee gebruik je onopgemerkt veel stroom!
-
04
Monitor je verbruik. Met een energieverbruiksmanager krijg je meer inzicht in je verbruik door de dag heen en kun je makkelijker stroomslurpers opsporen.
-
05
Voor huishoudens met zonnepanelen: verbruik meer zonnestroom van je panelen direct in huis wanneer je panelen veel stroom opwekken. Dat is overdag tussen 10 en 16 uur.
Geen aanrader: thuisbatterij
Met een thuisbatterij kun je je eigen zonne-energie opslaan en later gebruiken. Dat helpt tegen zowel afname- en opwekcongestie. Maar op zonnige zomerdagen wek je veel meer op dan dat je in de batterij kunt opslaan. Je levert dus alsnog het merendeel terug aan het net. En in de winter verbruik je juist veel meer dan je in je thuisbatterij hebt zitten.
Daarnaast is de thuisbatterij erg duur: het is nog onzeker of je hem terug gaat verdienen. Ook heeft het veel negatieve klimaat-impact. Op dit moment is de thuisbatterij dus nog geen aanrader. Lees hier meer over op de pagina Thuisbatterij.
In de toekomst wordt het waarschijnlijk mogelijk om de batterij van een elektrische auto te gebruiken als een thuisbatterij. Dat wordt ook wel bi-directioneel laden genoemd. Lees meer over slim laden.
Ook als je zonnepanelen hebt, is de thuisbatterij op dit moment nog geen aanrader.
Wel slim: hou je energieverbruik bij met een energieverbruiksmanager.
Nieuwe ontwikkelingen: slimme aansturing
Ondertussen zijn bedrijven bezig om handige systemen te ontwikkelen die jou kunnen gaan helpen om zo slim mogelijk om te gaan met stroom:
- Slimme software voor apparaten (wasdroger, wasmachine, vaatwasser, warmtepomp, elektrische auto): Dit zijn apparaten die het stroomverbruik automatisch kunnen afstemmen op de beschikbaarheid van stroom op het net. Zo hoef je niet meer zelf op te letten wanneer je ze aanzet.
- EMS (Energie Management Systeem): dit is een slim systeem dat ervoor zorgt dat je apparaten met elkaar kunnen communiceren. Zo wordt je elektrische auto bijvoorbeeld automatisch opgeladen zodra je zonnepanelen zouden terugleveren aan het net. De techniek bestaat al, maar een EMS is nu nog erg duur: in de toekomst wordt het voor iedereen makkelijker.
Veelgestelde vragen over netcongestie
Besparen op gas: bekijk de tips
De prijs van aardgas is nog steeds hoog. Veel mensen schrikken van hun energierekening. Bekijk de bespaartips: van snel en goedkoop tot meer ingrijpend.
Warmtepomp: duurzaam elektrisch verwarmen
Met een warmtepomp verwarm je je huis zonder aardgas. Hiermee wordt je woning een stuk duurzamer. En als je nú een warmtepomp aanschaft, kun je subsidie...
Hulp bij energie besparen
Wil je energie besparen, maar weet je niet hoe? Of wil je persoonlijk advies? Dan kun je meerdere dingen doen: vraag het een energiehulp, neem contact...