Slim verwarmen met een warmtepomp

Bij een warmtepomp hoeft het water in de verwarming niet zo warm te zijn als bij een cv-ketel. Dat heeft een groot voordeel: het bespaart energie. Maar het werkt wel wat langzamer. Je moet je huis daarom wat anders gaan verwarmen dan je gewend bent. Het doel is om grote temperatuurverschillen te voorkomen. Dan werkt de warmtepomp het beste, het is beter voor het klimaat én je hebt een prettig warm huis.
5 tips zuinig en slim verwarmen
-
01
Zet de thermostaat als je thuis bent niet hoger dan 19 graden. Heb je een hybride warmtepomp? Dan bespaar je hiermee jaarlijks 110 euro per jaar op je kosten voor verwarmen (we gaan hierbij uit van een hoekwoning met matige isolatie).
Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. En als je in huis bezig bent is 19 graden vaak warm genoeg.
Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.
-
02
Zet de thermostaat ’s nachts:
Niet lager als je vloerverwarming hebt, een bodemwarmtepomp hebt, of goede isolatie én ventilatie met warmteterugwinning hebt.
1 graad lager als je woning redelijke isolatie heeft
2 graden lager als je woning matige isolatie heeft
Zet je de thermostaat ’s nachts veel lager, dan moet de warmtepomp in de ochtend hard werken om het huis weer op te warmen. Dat kost meer energie dan het huis de hele nacht op temperatuur houden.
-
03
Ga je langer van huis, bijvoorbeeld in de winter met vakantie, dan kun je ‘m wel op 15 graden zetten. Maar houd er rekening mee dat opwarmen bij terugkomst dan iets meer tijd kost.
-
04
Laat de thermostaat lager staan als er overdag niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen.
-
05
Verwarm niet je hele huis. Draai de verwarming uit in de ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. Heb je een hybride warmtepomp? Dan bespaar je hiermee 50 euro per jaar (in een hoekwoning met matige isolatie).
Houd de deuren van de ruimtes die je wel verwarmt dicht. Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. En met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
Handig: sluit je deuren automatisch
Een deursluiter zorgt dat de deuren in huis vanzelf dicht gaan. Handig, want daardoor heb je minder tocht en blijft de warmte in de kamer. Er zijn verschillende soorten deursluiters. Een deurdranger maak je meestal bovenaan de deur vast, een deurveer is een klein dingetje dat je op of naast een scharnier plaatst. De deur valt niet hard dicht: het laatste stukje gaat heel rustig. Je hebt dus geen lawaai van dichtslaande deuren.
Wat kost een deurveer of deurdranger?
Een deurveer koop je al voor 5 euro bij de bouwmarkt. Een deurdranger kost per stuk tussen de 20 en 50 euro, afhankelijk van je wensen, soort deur en hoe snel je wilt dat de deur dicht valt (sluitkracht).

Automatisch de temperatuur regelen
Een slimme thermostaat die voor een hr-ketel is gemaakt, is vaak niet te gebruiken voor een warmtepomp. Daarom krijg je bij aanschaf van een warmtepomp een nieuwe slimme thermostaat.
Deze thermostaat noemen we 'slim' omdat hij zelflerend is. Dat betekent dat hij zelf het beste moment kiest om te beginnen met opwarmen om ervoor te zorgen dat de woning op de ingestelde tijd warm is. Daardoor kan de warmtepomp er langer over doen en is er minder energie nodig. Deze thermostaat zorgt ervoor dat de warmtepomp zo constant mogelijk draait en dus zo zuinig mogelijk werkt.
Houd het stroomverbruik bij
Houd bij hoeveel stroom je warmtepomp verbruikt en of dit niet meer is dan vooraf is berekend. Dit kun je bij een hybride warmtepomp doen met een simpele stekker die het energieverbruik meet of met een energieverbruiksmanager met slimme tussenstekkers. Bij een volledig elektrische warmtepomp kun je de installateur vragen om een stroommeter te plaatsen. Merk je dat de er vaak een stroompiek is, dan kun je de installateur vragen om de oorzaak op te sporen en maatregelen te nemen. Bij een hybride warmtepomp is het extra belangrijk dat je weet of de warmtepomp goed werkt: omdat de gasketel bij kan springen, vallen eventuele storingen niet zo snel op.

4 vragen over verwarmen
Weekendje weg of vakantie
Ben je een paar dagen of langer weg? Zet je thermostaat dan op 15 graden en zet de radiatorknoppen in alle ruimtes open. Laat deuren in je huis open zodat de temperatuur in huis gelijk wordt. Als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt, zet die dan op de laagste stand.
Let wel: als je terugkomt en de temperatuur verhoogt, duurt het even voordat het huis op temperatuur is.
4 extra maatregelen om te besparen
-
01
Heb je radiatoren tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur, waardoor je minder stroom verbruikt. Nog beter is natuurlijk om de buitenmuur te isoleren.
-
02
Een radiatorventilator is een simpel apparaatje dat je onder de radiator vastmaakt. De ventilatoren gaan draaien als de radiator warm wordt. Dit zorgt ervoor dat de radiator meer warmte verspreidt door de kamer. Let op: koop een ventilator met een temperatuursensor voor warmtepompen, die springt al bij lagere temperaturen aan.
-
03
Cv-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals de kruipruimte en de zolder), verliezen warmte. Met kant-en-klare buisisolatie van 20 millimeter dik kunststofschuim kun je deze isoleren. In verwarmde ruimtes hoef je de cv-buizen niet te isoleren, omdat die de ruimte gewoon mee verwarmen. Isoleer ook niet de drinkwaterleidingen, om risico op legionella te voorkomen.
-
04
Een infraroodpaneel geeft stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Dit betekent dat het jou verwarmt, maar niet de lucht om je heen. Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel warm, en kun je de temperatuur van de kamer lager zetten.
Stel je hybride warmtepomp zuinig in
Met een hybride warmtepomp bespaar je op gas door deze slim in te stellen. Vaak schakelt een warmtepomp over naar de cv-ketel wanneer de buitentemperatuur onder de 4 graden komt. Deze instelling kan je zelf aanpassen waardoor de warmtepomp ook bij lagere temperaturen warmte blijft geven. Welke temperatuur het beste is, hangt af van jouw woning en wensen. Dit zal in het begin dus even zoeken zijn, door te ervaren bij welke temperatuur het nog steeds lekker warm blijft in huis.
Grote klappers
Het energieverbruik van een warmtepomp hangt ook af van de isolatie van je woning. Hoe goed je woning geïsoleerd is, bepaalt hoeveel warmte en dus energie er nodig is om het huis op te warmen. Daarnaast maakt ook uit hoe je jouw woning ventileert én waar je mee verwarmt.
4 tips om te besparen op warm water
-
01
Douche maximaal 5 minuten. Neem een leuke douchetimer die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.
-
02
Douche minder vaak. De gemiddelde Nederlander doucht dagelijks 7,4 minuten: als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink.
-
03
Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door. In het handige overzicht van Milieu Centraal vind je douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn.
-
04
Liever onder de douche dan in bad. In een gemiddeld bad kan 140 liter water. Dat kost ruim 4 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!
Voorraadvat all electric: zuinige en slimme instellingen
Bij een volledig elektrische (all electric) warmtepomp zit een voorraadvat voor warm water. Deze houdt het warme water voor de douche en keuken op temperatuur. Door deze zuinig en slim in te stellen, bespaar je energie en voorkom je extra drukte op het stroomnet.
Verlaag de temperatuur van het water
De warmtepomp houdt het water in het voorraadvat op een vooraf ingestelde temperatuur. Verlaag je deze temperatuur, dan is er minder energie nodig. Een temperatuur tussen de 50 en 55 graden is meestal voldoende. Een installateur kan je helpen met instellen van de temperatuur.
Kies een slim moment voor het legionellaprogramma
Elke week verhoogt de warmtepomp de temperatuur in het vat even tot boven de 60 graden. Dat is om legionella te voorkomen. Je kunt zelf instellen wanneer de warmtepomp dat doet. Om piekmomenten op het stroomnet te voorkomen zijn de beste momenten overdag tussen 10 en 16 uur of 's nachts tussen 21 en 7 uur. Een installateur kan je helpen met de instellingen.
Stel een tijdklok in
Door het water overdag (tussen 10 en 16 uur) op te warmen, is er minder stroom nodig. De buitentemperatuur ligt overdag namelijk hoger. Ook kun je overdag gebruikmaken van stroom van je zonnepanelen als je die hebt, en belast je het stroomnet minder op momenten dat het druk is in de avond en ochtend. Via het stuurprogramma van de warmtepomp of met hulp van een installateur kun je de tijden aanpassen waarop het water opwarmt.
Nog 2 energiebesparende maatregelen
-
01
Met een douche-wtw (warmteterugwinning) kan je tot 50% besparen op je stroomverbruik voor het douchen. Een slimme besparing! In de warmtewisselaar stroomt het gebruikte warme water langs het verse koude water, en geeft daar zijn warmte aan af. Daardoor is er minder energie van de warmtepomp nodig. Het handigste is het om de douche-wtw in te bouwen als je de badkamer verbouwt. Maar er is ook een douche-wtw waarvoor geen verbouwing nodig is. Ontdek hoe de douche-wtw werkt en hoeveel je ermee bespaart.
-
02
Installeer een thermostatische mengkraan die automatisch koud en warm water mengt tot de gewenste temperatuur. Daarmee is het douchewater sneller op de temperatuur die jij hebt ingesteld.
Mogelijk ook interessant
Is een zonneboiler, recycledouche of kokendwaterkraan een slimme toevoeging? Niet altijd. Lees hieronder in welke gevallen we het wel aanraden.
Afrader: elektrische boiler
Een elektrische boiler van zo'n 20 liter of meer verbruikt in een gemiddeld huishouden veel energie (bijna 1.700 kWh per jaar). Een zonneboiler of all electric warmtepomp verbruikt veel minder en is daarmee een duurzamere optie.
Anderen keken ook naar
Warmtepomp: duurzaam elektrisch verwarmen
Met een warmtepomp verwarm je je huis zonder aardgas. Hiermee wordt je woning een stuk duurzamer. En als je nú een warmtepomp aanschaft, kun je subsidie...
Energiesubsidies en leningen
Betere isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen: waar betaal je het van? Check altijd of er subsidies en leningen beschikbaar zijn. En misschien kun je...
Isoleren en besparen
Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Maar liefst 2 van de 3 woningen...