Ervaring van Laurens met zijn hybride warmtepomp
“We waren al goed op weg – onder meer dankzij spouwmuurisolatie, ramen van HR++-glas en zonnepanelen op het dak. Maar we wilden onze energiekosten nóg verder terugdringen. Dus besloten we een warmtepomp aan te schaffen. Die keus paste ook bij ons milieu- en klimaatbewustzijn. We zijn allebei behoorlijk actief in verschillende lokale initiatieven voor duurzame energie en energiebesparing. Het is eigenlijk best simpel: hoe minder gas we met z’n allen gebruiken, hoe beter voor de planeet. Met een warmtepomp kunnen we daar een extra steentje aan bijdragen.”
Flinke kostenbesparing
“We lieten het apparaat in januari 2021 installeren. Het eerste jaar bespaarden we meteen zo’n 1.300 kubieke meter gas. Met de huidige gas- en elektriciteitsprijzen besparen we zo’n 900 euro per jaar. Je kunt de investering er dus vrij snel uithalen. Zelf kochten we onze hybride pomp voor ongeveer 6.000 euro. Of eigenlijk 3.500 euro, want we kregen zo’n 2.500 euro subsidie. Natuurlijk, de warmtepomp vergroot wel het elektriciteitsverbruik, dat bij ons ook nog eens omhoog ging omdat we een elektrische auto kochten. Maar de besparing op gasverbruik weegt daar tegenop.”
Weinig aanpassingen
“De overstap naar een warmtepomp was best spannend: we hadden nog nooit een elektrische verwarmingsinstallatie gehad. Overgaan op een volledig elektrische pomp voelde daarom als een te grote stap. De keus voor een hybride model vonden we prettiger: daarmee behielden we de mogelijkheid om soms over te schakelen op gas. Bovendien vereiste een volledig elektrische verwarming ingrijpende en kostbare aanpassingen aan onze twee-onder-een-kapwoning. Voor het installeren van de hybride warmtepomp waren zulke dure wijzigingen niet nodig.”
Geen geluidsoverlast
“De warmtepomp heeft een binnen- en buitenunit, verbonden door leidingen. We wilden die leidingen kort houden. Gelukkig bleek dat mogelijk. De installateur kon de binnenunit van de warmtepomp vrij eenvoudig bij onze gasketel op zolder plaatsen. En voor de buitenunit vonden we ook snel een goede plek. We hebben die op onze oprit gezet – dicht genoeg bij de buitenmuur om er nog met een auto langs te kunnen, ver genoeg om geen last te hebben van trillingen of geluid. Dat laatste geldt niet alleen voor ons, maar ook voor onze buren. Fijn, want we willen hen geen overlast bezorgen.”
Passende omkasting
“Ook visueel vormt de buitenunit geen belemmering. Ik heb er namelijk zelf een omkasting voor gemaakt die qua stijl perfect aansluit op ons huis uit 1974. Daarvoor heb ik goed gekeken naar de eisen waar omkastingen aan moeten voldoen. Zo heeft de onze voldoende openingen voor een goede luchtcirculatie.”
Zelf een kast bouwen?
Tip: Ga je zelf een kast maken voor de buitenunit? Zorg dan voor voldoende ruimte tussen de kast en de unit – en voor genoeg ventilatiegaten.Flexibele verwarming
“Het is prettig dat het apparaat automatisch schakelt tussen elektriciteit en gas. Dat doet het op basis van de prijzen van gas en elektriciteit. Deze flexibiliteit zorgt voor de meest kostenefficiënte manier van verwarmen. Ik moest er wel even aan wennen dat de maximale aanvoertemperatuur lager is dan bij een gasgestookte installatie. Dat beïnvloedt de snelheid waarmee het huis opwarmt. Maar toen ik de temperatuur ’s nachts iets hoger instelde, was dat probleem opgelost. En de extra ventilatoren die ik onder de radiatoren heb gezet, helpen ook. Al met al verwarmt de pomp ons huis supercomfortabel!”
Volledig elektrische (all-electric) warmtepomp
Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische (all-electric) warmtepomp. Hij doet alles wat je oude cv-ketel ook doet: je huis verwarmen...
Hybride warmtepomp
Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hoe werkt het precies? En wat zijn de voordelen?
Besparen op gas: bekijk de tips
De prijs van aardgas is nog steeds hoog. Veel mensen schrikken van hun energierekening. Bekijk de bespaartips: van snel en goedkoop tot meer ingrijpend.