Ervaring van Eric met zijn warmtepomp
Onze gasketel was bijna aan het eind van zijn verwachte levensduur. Dus begon ik vorig jaar te zoeken naar een warmtepomp om die ketel te vervangen. De overheid stelde warmtepompen toen nog verplicht vanaf 2026. En zo’n apparaat paste ook goed bij onze wens om duurzaam te wonen. We maken ons erg zorgen om klimaatverandering. En om hoe het de verkeerde kant opgaat met de natuur. Door ons gasverbruik terug te dringen, helpen we om daar iets tegen te doen – al is het maar een beetje. Hiervoor isoleerden we in de loop der jaren bijvoorbeeld ook al onze vloer, spouwmuren en ons dak.”
100% elektrisch
“We wilden zoveel mogelijk af van gasverwarming. Dus het liefst geen deels, maar volledig elektrische warmtepomp. Aan een gemeentelijke energiecoach vroegen we of zo’n 100% elektrisch apparaat wel genoeg capaciteit heeft om ons huis goed te verwarmen bij erg koud weer. Dat bleek zo te zijn. Vooral door onze goede isolatie, die warmte lang binnenhoudt en kou buiten. Maar ook doordat we alleen onze woonkamer beneden wilden verwarmen. We zijn met z’n tweeën, komen weinig boven en als we daar toch verwarming nodig hebben, gebruiken we bijvoorbeeld de airco.”
Handig geplaatst
“De binnenunit van onze warmtepomp bleek behoorlijk groot. In de bijkeuken pasten de liggende vaten niet – niet zonder de kastruimte op te offeren die we wilden behouden. Maar waar dan wel? Zoveel ruimte hadden we niet. Op internet zag ik dat je zo’n binnenunit ook achter een knieschot kunt plaatsen. Dat bleek op onze zolder eveneens mogelijk: de ideale oplossing. De installatie was wel even een klus. Er waren bijvoorbeeld gaten nodig in de betonvloer om de vereiste leidingen te leggen van binnen- naar buitenunit. Al met al kostte het de installateurs een dag of vijf. Maar toen stond het ook perfect.”
Fluisterstil model
“Eerst zou de buitenunit onder ons woonkamerraam komen te staan, maar daar bleek hij te hoog voor. We vonden een betere plek: in een hoek van de tuin, bij het slaapkamerraam. Daar zien we hem amper, ook door de donkere omkasting en het siergras dat ik eromheen heb gezet. Vanwege het geluid en getril van buitenunits is het advies om ze niet onder ramen te plaatsen – zeker niet onder slaapkamerramen. Maar wij kozen heel bewust voor een fluisterstil model. Én hebben er geluidsdempende voetjes onder gezet. De ‘stille modus’ staat aan van 22.00 tot 8.00 uur. Dan hoor je er niets van. Overdag hoor je een licht geruis, maar dat gaat op in de omgevingsgeluiden.”
Minder kosten
“Uiteindelijk kostte alles bij elkaar zo’n 18.000 euro. Maar we kregen 3.000 euro subsidie, dus kwamen uit op ons maximale budget van 15.000 euro. Die subsidie regelden we niet zelf: voor 50 euro schakelden we daar – via onze installateur – een bureau voor in. Zij namen ons alles uit handen. En een paar maanden na de installatie had ik die 3.000 euro al op mijn rekening. Natuurlijk is 15.000 euro best een flink bedrag. Maar het scheelt ons zó in energiekosten dat we dat er op een redelijke termijn uithalen. Die kosten zijn gedaald van ongeveer 340 naar 175 euro per maand: bijna een halvering dus!”
Investering waard
“We laten de warmtepomp het meest draaien als de elektriciteitsprijs het laagst is. En voor extra efficiëntie heb ik kleine ventilatoren op onze convectoren gezet. Die zoemen licht, maar werken uitstekend: de ruimte wordt er veel sneller warm van. Ook voor het warme tapwater voldoet de pomp uitstekend. We zijn al met al supertevreden en zouden iedereen deze overstap aanraden. Ik zie de laatste tijd best veel scepsis over milieu- en klimaatvriendelijke maatregelen in de politiek en op social media. Maar lees je goed in en laat je niet gek maken. Een warmtepomp is de investering waard!”
Welke warmtepompen zijn er?
Je hebt verschillende soorten warmtepompen: van een hybride warmtepomp met buitenunit tot volledig elektrische warmtepomp met PVT-panelen. Met elke warmtepomp...
Hoe tevreden zijn mensen met hun warmtepomp?
De warmtepomp is populair, steeds meer mensen hebben er één in huis. Hoe ervaren zij de warmtepomp? Hebben zij of hun buren last van het geluid? En is...
Veelgestelde vragen over warmtepompen
Milieu Centraal krijgt veel vragen over warmtepompen. Wat is een warmtepomp eigenlijk? Ben ik verplicht om een warmtepomp te nemen? En kan het stroomnet...