Duurzaam omgaan met je telefoon

Een man kijkt op zijn smartphone.
Zo lang mogelijk met een telefoon doen is de duurzaamste keuze. De productie van een nieuwe smartphone veroorzaakt namelijk het grootste deel van de klimaatimpact. Dat komt door de energie en grondstoffen die nodig zijn om het apparaat te maken. Ga dus niet te snel voor een nieuwe telefoon, probeer te repareren en kies voor refurbished.

Het is goed voor het milieu om zo lang mogelijk met je mobiele telefoon te doen en geen nieuwe te kopen. Als je kijkt naar de onderdelen van je telefoon dan heeft de productie van het de grootste klimaatimpact en in mindere mate het scherm en de batterij.

Bij het gebruik kun je letten op het opladen van je telefoon maar dit kost relatief weinig energie. De impact op het milieu zit dan ook vooral in de grondstoffen die nodig zijn om een smartphone te maken, en de processen die nodig zijn voor de productie. Een kapotte mobiele telefoon kun je vaak prima laten repareren. Dat scheelt het gebruik van grondstoffen. 

het moederbord is de kern van je telefoon zoals de printplaat, de processor en de geheugenchip.

Tips voor je telefoon

  1. 01

    Nieuwe mobiele telefoon nodig? Neem een refurbished toestel. Refurbished houdt in dat de telefoon opgeknapt is, zodat het langer gebruikt kan worden. Er bestaat een keurmerk voor refurbished smartphones.

  2. 02

    Ga voor een toestel waar je lang plezier van hebt. Een stevig toestel met een batterij die lang meegaat en verwisselbaar is. Let ook op de softwareondersteuning. 

  3. 03

    Plaats een screenprotector en gebruik een hoesje. Zo voorkom je schade door vallen en stoten.

  4. 04

    Problemen met opladen, knoppen die niet meer werken, een barst in je scherm? Een kapotte mobiele telefoon is vaak prima te repareren. Lees meer over repareren.

  5. 05

    Wacht niet met opladen totdat je batterij helemaal leeg is, dat is slecht voor de batterij. Het beste is om de batterij niet lager dan 20% te laten zakken en op te laden tot 80%. Lees meer Oplaadtips.

  6. 06

    Kies voor energiezuinige instellingen, zodat je batterij minder snel leegloopt. Verlaag bijvoorbeeld de helderheid van je scherm en zet 'Automatisch synchroniseren' uit. Lees meer over zuinige instellingen voor je smartphone.

  7. 07

    Gooi je kapotte mobiele telefoon niet in de vuilnisbak, maar lever hem in bij een inzamelpunt of de milieustraat. Veel grondstoffen kunnen opnieuw gebruikt worden. Kijk op Afvalscheidingswijzer.nl waar je je telefoon kunt inleveren.

Nieuwe telefoon nodig? Kies voor refurbished

Een refurbished telefoon is zo goed al nieuw maar wel goedkoper in aanschaf en beter voor het milieu. Dit komt omdat bij een refurbished telefoon alleen die onderdelen opnieuw gemaakt zijn die aan vervanging toe waren. En juist voor de productie van onderdelen van een telefoon is veel energie nodig. 

Zorg wel dat je een goed refurbished apparaat koopt. De tips hieronder helpen je hiermee op weg. Lees meer over de aanschaf van een goed refurbished apparaat. 

  • Stel jezelf voor aanschaf van een refurbished smartphone vragen over de functies die je telefoon moet hebben: wil je een goede camera of liever een groot beeldscherm? Hoe lang moet je telefoon kunnen werken op één batterijlading? Als je jezelf deze vragen stelt, voorkom je dat je een telefoon koopt met functies die je niet gebruikt. Dit scheelt kosten en energie.
  • Vergelijk prijzen: een refurbished telefoon kan 35-40% goedkoper zijn dan een nieuw exemplaar. 
  • Kies bij voorkeur voor een telefoon met Keurmerk Refurbished. 

Zo gaan je batterij en smartphone langer mee

Hoe zorg je dat je batterij zo lang mogelijk meegaat en je langer kunt doen met je telefoon? Hieronder vind je nog meer concrete tips.

  1. 01

    Wacht niet met opladen totdat je batterij helemaal leeg is. Volledige ontlading is erg slecht voor Li-ion batterijen in smartphones. Houd als vuistregel aan dat je de batterij niet lager dan 20% ontlaadt. 

  2. 02

    Laad je batterij niet draadloos op want dan wordt de batterij warmer dan bij opladen met een kabel Ook gebruikt het meer energie.

  3. 03

    Leg je smartphone niet in de zon of op een andere warme plek. Dan gaat de batterij snel achteruit.

  4. 04

    Gebruik een kwalitatief goede lader en laat de smartphone niet te lang 100 procent opgeladen aan de oplader zitten. Dat kan de capaciteit van de batterij aantasten. Houd als vuistregel aan dat je de batterij niet hoger dan 80% oplaadt.

  5. 05

    Als je je telefoon langere tijd niet gebruikt, bewaar hem dan het liefst met halfvolle batterij en op een koele plek. Hij verliest dan minder capaciteit.

Kies voor energiezuinige instellingen

  1. 01

    Verlaag de helderheid van je scherm door te kiezen voor ‘Automatisch’ of stel de helderheid handmatig lager in.

  2. 02

    Kies in de instellingen van je telefoon om het scherm snel vanzelf uit te laten gaan als je de telefoon niet gebruikt.

  3. 03

    Schakel thuis, en op andere plekken waar dat kan, over van je mobiele netwerk naar WiFi.  

  4. 04

    Schakel meldingen uit zodat je scherm minder vaak aan gaat. 

Telefoon kapot? Laat hem repareren!

Voor mobiele telefoons geldt: repareren is beter voor het milieu dan vervangen. De productie van nieuwe smartphones kost namelijk veel meer energie dan het gebruik. Bovendien zijn er steeds weer nieuwe zeldzame materialen nodig om te voldoen aan de grote vraag naar telefoons wereldwijd. De winning daarvan is vaak erg slecht voor het milieu én voor de arbeiders. Het is voor mens en milieu dus goed om je telefoon te laten repareren en er zo langer mee te doen.

  1. 01

    Veel problemen zijn goed te repareren. Bijvoorbeeld: een batterij die niet meer goed oplaadt, knoppen die niet meer reageren, of een kapotte camera.

  2. 02

    Zoek een reparateur in het reparatieregister of ga naar een reparateur die lid is van Techniek Nederland.

Weggeven, verkopen of inleveren?

Een telefoon die het nog doet, kun je het beste gebruiken tot hij op is. Doet je mobiel het nog, maar vind je dat je echt toe bent aan een nieuw model? Dan kun je jouw werkende smartphone doorgeven aan familie of vrienden of aan iemand verkopen.

Niet meer te repareren? In de inleverbak...

Is jouw mobiele telefoon kapot en niet meer te repareren? Breng hem dan samen met de oplader naar een inleverbak voor kleine elektrische apparaten. Die vind je bij veel winkels en supermarkten, kijk bij Stichting Open voor een inleverpunt bij jou in de buurt. Een losse telefoonbatterij mag in de inleverbak voor batterijen.

Wis alle data voordat je de telefoon inlevert. Dit doe je als volgt: 

  • Maak een back-up van de gegevens die je wilt bewaren 
  • Verwijder alle data door alle fabrieksinstellingen terug te zetten. Of gebruik een app die je gegevens permanent wist. 
  • Verwijder simkaart en externe geheugenkaarten (zoals (micro)SD-kaart) als deze aanwezig zijn 

... niet in de vuilnisbak!

Gooi een kapotte mobiele telefoon in elk geval niet in de vuilnisbak. Waardevolle grondstoffen kunnen dan niet hergebruikt worden en dat is zonde.