Batterijen en accu's

Vrouw levert lege batterijen in. Lever batterijen in bij een inzamelbak voor batterijen.

Lege batterijen en accu's inleveren

Afvalscheidingswijzer Lege batterijen en accu's kan je inleveren in speciale bakken bij supermarkten en doe-het-zelf-zaken. Check het advies in de Afvalscheidingswijzer Vind de juiste bak
Steeds meer apparaten hebben een accu of batterijen. Het belangrijkste milieu-advies: lever batterijen en accu’s na gebruik gescheiden in. De meeste materialen in de accu of batterij kunnen goed gerecycled worden: dat spaart energie en grondstoffen. Verder help je het milieu als je batterijen en accu's op de juiste manier oplaadt: ze gaan dan langer mee.

Stroom uit het stopcontact is veel milieuvriendelijker en veel goedkoper dan een wegwerpbatterij. Ook voor het maken van verschillende soorten oplaadbare batterijen (accu’s) zijn veel energie en grondstoffen nodig. Maar al deze batterijen zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Een gemiddeld huishouden heeft meer (slimme) apparaten die op batterijen werken. Ze zitten bijvoorbeeld in je smartphone, laptop en tablet, speelgoed, elektrische tandenborstel, afstandsbediening, thermostaat, fietslampjes en elektrische fiets.

Gelukkig zijn veel materialen in batterijen goed te recyclen. Lever batterijen daarom altijd gescheiden in: dat zorgt dat schadelijke stoffen niet in het milieu komen, voorkomt dat er brand in vuilverwerking ontstaat en het scheelt veel nieuwe grondstoffen.

Gebruiktips voor je batterij en accu

  1. 01

    Lege batterijen en oude accu’s kun je kwijt in de inzamelbakken die bij veel winkels en supermarkten staan. Bewaar ze op een vaste plek in huis en maak er een gewoonte van om ze regelmatig weg te brengen. Lees meer op Lege batterijen en accu’s inleveren.

  2. 02

    Ook knoopcellen (platte schijfjes) en mini-batterijtjes (bijvoorbeeld van je gehoorapparaat) horen in de inzamelbak voor batterijen.

  3. 03

    Batterijen en accu’s gaan langer mee als je ze op de juiste manier oplaadt. Bekijk onze oplaadtips.

  4. 04

    Heb je apparaten met batterijen die je vaak moet verwisselen (bijvoorbeeld een afstandbediening of speelgoed met lampjes)? Dan zijn oplaadbare batterijen met een oplader een goede investering: beter voor het milieu en beter voor je portemonnee.

Oplaadtips voor je batterij en accu

Vroeger gold dat een oplaadbare batterij of accu eerst helemaal leeg moest zijn voordat je hem oplaadde, anders ging de capaciteit achteruit. Dit wordt ook wel het ‘geheugeneffect’ of ‘luie batterijen’ genoemd. Nikkel-cadmium (NiCd) batterijen hadden dit effect. Maar voor de huidige oplaadbare batterijen en accu’s (Li-ion-accu’s en NiMH-batterijen) geldt dit niet meer. Die moet je juist opladen voordat ze helemaal leeg zijn. Li-ion staat voor lithium-ion en NiMH voor nikkel-metaalhydride.

Tips waardoor je accu of batterij langer meegaat:

  • Wacht niet tot de batterij helemaal leeg is voordat je deze aan de lader legt.
  • Opladen tot 100 procent is niet nodig. Bij sommige batterijen verkort je de levensduur als je ze lange tijd vol in de oplader laat zitten. Bij andere batterijen gebeurt dat niet, maar het laatste stukje laden kost veel meer tijd.
  • Regelmatig bijladen is beter dan in 1 keer helemaal opladen.
  • Gebruik liever geen snellader: die kan ervoor zorgen dat de batterij of accu minder lang mee gaat.

Kijk voor meer tips over het opladen van je smartphone op Tips voor gebruik smartphone.

Gebruik liever niet te vaak een snellader

Snelladers laden de batterij sneller op dan gewone opladers, maar zijn minder efficiënt. Ze produceren meer warmte en dat kan schadelijk zijn voor de batterij en de levensduur verkorten. Hoeveel korter een batterij meegaat als je vaak een snellader gebruikt, is moeilijk te zeggen, maar het heeft wel effect. Gebruik dus liever niet te vaak een snellader.

Bewaartips voor je batterij en accu

Een apparaat met Li-ion-batterij (bijvoorbeeld een smartphone of tablet) dat je langere tijd niet gebruikt, kun je het beste bewaren met een halfvolle batterij. Apparaten met een accu van NiMH kan je ook helemaal leeg bewaren. Opbergen met een volle accu is nadelig voor de capaciteit. Leg ze op een koele en droge plek, bijvoorbeeld in de berging onder de trap.

Oplaadbare batterijen snel terugverdiend

Oplaadbare batterijen zijn duurder dan eenmalige, maar het verschil heb je snel terugverdiend. Oplaadbare batterijen zijn beter voor het milieu dan eenmalige, om de simpele reden dat je er minder gebruikt. Dat scheelt energie, grondstoffen en CO2-uitstoot.

Vrouw levert batterijen in, in een wecycle inzamelbak. Lege batterijen en accu's inleveren spaart veel nieuwe grondstoffen uit.

Milieu-impact van batterijen en accu's

Voor de productie van batterijen zijn veel grondstoffen en energie nodig. Er zitten allerlei soorten metalen in. Sommige grondstoffen komen uit landen waar de winning ten koste gaat van mens en milieu. Gelukkig kunnen batterijen en accu’s goed gerecycled worden.. Recyclen zorgt dat de grondstoffen niet opraken.

Belangrijk: apart inleveren

De belangrijkste milieu-tip voor batterijen en accu’s is om ze na gebruik in te leveren. Bij alle supermarkten en andere winkels waar je batterijen kunt kopen, staan inzamelbakken. Je kunt er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om lege batterijen en accu’s op een vaste plek te bewaren en regelmatig mee te nemen als je boodschappen gaat doen. Alle soorten batterijen mogen in de inzamelbak, ook knoopcellen (dat zijn platte schijfjes of mini-batterijtjes die bijvoorbeeld in fietslampjes of je gehoorapparaat zitten). Plak knoopcellen en 9 Volt batterijen altijd af met plakband. Zo voorkom je kortsluiting. Lees meer op Lege batterijen en accu's inleveren.

Kun je de batterij uit je kapotte apparaat of je afgedankte speelgoed halen? Gooi je lege batterij dan in de inzamelbak voor lege batterijen en het apparaat of speelgoed in de inzamelbak voor apparaten. Een apparaat met ingebouwde batterij breng je met batterij en al naar de inzamelbak voor apparaten. Lees meer op Apparaten en elektra wegdoen.

Schadelijke stoffen in batterijen

Batterijen bevatten stoffen die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu en zijn daarom Klein Chemisch Afval. Als je batterijen en accu’s goed inlevert, is er weinig aan de hand: ze worden dan op een verantwoorde manier gerecycled. Breng ze daarom naar de inzamelbakken in de winkel of supermarkt. Gooi batterijen niet in de vuilnisbak: in een batterij kan kortsluiting ontstaan, waardoor brand kan ontstaan. Dit kan gebeuren als de batterij in een vuilniswagen door druk kapot gaan. Zorg dat ze ook niet op straat belanden, want dan komen de stoffen uiteindelijk in het milieu terecht.

Pas op met lekkende batterijen

Oude batterijen kunnen gaan roesten en lekken. Je kunt lekkende batterijen beter niet met je blote handen aanraken. Is dat per ongeluk toch gebeurd, was je handen dan goed. Breng lekkende batterijen in huishoudfolie of een afgesloten plastic zakje naar de inzamelbak.

Meer informatie

  • Inleverpunten voor batterijen vind je op legebatterijen.nl.
  • Op Wecycle.nl kun je meer achtergrond vinden over recycling van batterijen en accu's.