Reis per trein door Centraal-Europa

In Centraal-Europa maak je prachtige treinreizen door kronkelende riviervalleien en over hoge bergpassen. De beroemde Zwitserse Bernina-spoorlijn en de Semmering-spoorlijn in Oostenrijk staan zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vanuit Nederland kun je veel Europese bestemmingen met de trein bereiken. Hoe reis je naar en door Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Slowakije? Je vindt tips voor het plannen van je reis, met onder andere een voorbeeld stappenplan, en inspiratie voor de mooiste treinreizen in Centraal-Europa.

De mooiste treinreizen van Centraal-Europa

Reizen naar en in Zwitserland

Zwitserland is hét treinland, met talloze prachtige treinritten met geweldig uitzicht.

Zwitserland is hét treinland bij uitstek, met een uitgebreid en betrouwbaar spoorwegnet. Steden als Montreux, Luzern, Basel en Zürich, maar ook elk piepklein Alpendorp is bereikbaar per spoor. De gemiddelde Zwitser reist jaarlijks 2.400 kilometer per trein – meer dan welk ander volk ook ter wereld. Hier worden meer goederen per spoor vervoerd (71%) dan over de weg. Wereldberoemde treinen als de Glacier Express en Golden Pass zijn populair bij toeristen uit de hele wereld.

Tip: doe alsof je in Duitsland instapt

Net zo makkelijk, maar mogelijk nog voordeliger: boek via de site van Deutsche Bahn of in de app DB Navigator een ticket naar Tirano vanaf een Duits vertrekstation – bijvoorbeeld Freiburg of Lindau. Soms is het even puzzelen voordat je de juiste tijden en aansluitingen hebt gevonden. Als je vroeg boekt, is de kans groot dat je op deze manier een Super Sparpreis Europa-ticket kan boeken voor de helft van het goedkoopste SBB-ticket.

Vervolgens mág je met dat ticket in Freiburg instappen en via Basel naar Chur reizen, om daar over te stappen op de Bernina Express. Maar het hóeft niet – je kan ook gewoon in Chur instappen. Dan moet je nog wel de verplichte zitplaatsreservering boeken als je met de panoramatrein wil reizen.

Voor ieder wat wils in Zwitserland

Boekingsvoorbeeld: online tickets voor de Bernina Express

Stel, je wilt op reis met de Bernina Express. Hoe pak je dat aan? Er zijn verschillende opties met elk hun eigen haken en ogen.

  1. 01

    Boek via de website van de Rhätische Bahn (RhB), de particuliere spoorwegmaatschappij die de Bernina Express exploiteert.

    Het grote voordeel: je boekt meteen je verplichte zitplaatsreservering bij (€ 10-16) en kiest je stoel. Maar er zijn ook nadelen. Betalen kan alleen met een creditcard. De RhB toont alléén de op toeristen gerichte panoramatreinen, niet de goedkopere regionale treinen die elk uur rijden, dezelfde route volgen en waarvoor je niet hoeft te reserveren. De gunstigste tarieven zijn hier niet te vinden. En je kunt hier alléén de Bernina Express boeken, dus niet ook de aanreis van Zürich naar Chur, en daardoor ben je vaak ook duurder uit.

  2. 02

    Boek via de website van de nationale spoorwegmaatschappij SBB.

    Voordelen: zo lang de voorraad strekt zijn hier wél de kortingstarieven ‘Saver Day Pass’ en ‘Supersaver’ te vinden, je kunt één ticket boeken voor je hele reis, dus bijvoorbeeld inclusief de reis van Zürich naar Chur.

    Maar er zijn nadelen. Betalen kan op de site alleen met een creditcard. Heb je een iPhone, dan kun je in de app SBB Mobile ook betalen met Apple Pay. Wil je reizen met de panoramatrein, dan is het niet mogelijk om de verplichte zitplaatsreservering meteen bij te boeken – daarvoor moet je dan weer naar de RhB.

  3. 03

    Boek via de site of de app van Trainline. Voordelen: je kunt kiezen uit zowel de panoramatrein als de regionale treinen, één ticket voor je hele reis boeken en betalen op verschillende manieren, waaronder iDeal. Nadeel: je betaalt 5% commissie, je reis is daardoor dus duurder.

  4. 04

    Ga je meerdere treinreizen in Zwitserland maken, dan ben je vaak voordeliger uit met een Swiss Travel Pass. De Bernina Express is hierbij ook inbegrepen. Reis je met de reguliere treinen, dan kun je gewoon instappen. Wil je met de panoramatrein reizen, dan moet je nog even een zitplaats reserveren.

Reizen naar en in Duitsland

Vergroot afbeelding
Duitsland beschikt over het grootste spoornet van Europa; een treinvakantie is daarom heel goed te doen!

In Duitsland ligt tien keer zoveel spoor als in treinland Zwitserland: bijna 40.000 kilometer, het grootste spoorwegnet van Europa. Niet alleen de omvang, ook de variatie is groot: je kunt hier kiezen uit hogesnelheidslijnen, lokale boemeltjes, bergspoorwegen en eilandtreinen.

Zo reis je van chique kuuroorden aan de Oostzee via hippe steden als Hamburg en Berlijn langs de kastelen in het Rijnland naar de Beierse Alpen.

Tip: voor 49 euro heel Duitsland door

Het 9-Euro-Ticket was in de zomer van 2022 een doorslaand succes: in drie maanden tijd werden 38 miljoen van die spotgoedkope maandkaarten verkocht. Daarom komt er een permanent vervolg: vanaf 1 mei reis je voor 49 euro per maand onbeperkt heel Duitsland door met regionale treinen, bussen, trams en metro’s.

Het ticket geldt niet voor IC, EC of ICE. Zo duurt de reis van de grens naar Berlijn bijvoorbeeld geen viereenhalf uur rechtstreeks maar zo’n acht uur met drie overstappen. Haast moet je niet hebben, maar uiteindelijk kom je overal. Het Deutschland-Ticket is te koop via de site van DB en de app DB Navigator.

Reizen naar en in Oostenrijk

Vergroot afbeelding
Treinreizen in Oostenrijk betekent vaak reizen met een schilderachtig decor.

Oostenrijk is minder bekend als treinreisbestemming. Toch ligt hier meer spoor dan in Zwitserland. En net als het buurland heeft Oostenrijk óók een spoorlijn die op de Werelderfgoedlijst staat: de spectaculaire Semmeringbahn. Terwijl andere spoorwegmaatschappijen stopten met slaaptreinen, herintroduceerde de Oostenrijkse ÖBB ze juist, zodat Wenen nu een heus knooppunt van internationale slaaptreinen is.

Wenen: Het nieuwe knooppunt voor internationale treinen

Wenen is is zowel overdag als ’s nachts goed bereikbaar per trein vanuit Nederland. Het is een leuke bestemming voor een stedentrip en de ideale uitvalsbasis voor de rest van Oostenrijk, maar Wenen is ook een handig overstapstation. Hier vertrekken internationale treinen in alle richtingen: per dagtrein ben je zo in Brno, Bratislava, Krakau, Ljubljana en Triëst, en slaaptreinen rijden naar Warschau, Boedapest, Livorno, Venetië en Rome.

Reizen naar en in Polen

Vergroot afbeelding
Het fotogenieke treinstation van Gdansk.

Polen wordt steeds populairder als vakantieland. En dat is volledig terecht, dankzij kroonjuwelen als het middeleeuwse Krakau, historische Hanzesteden als Gdansk en Wroclaw, kloeke kastelen, uitgestrekte natuurgebieden, duizend Mazurische meren en witte stranden aan de blauwe Oostzee.

Per trein kom je overal, via het op twee na grootste spoornet van Europa.

Reizen naar en in Tsjechië

Vergroot afbeelding
Als je 's ochtends opstapt in Amsterdam, kun je 's avonds in Praag uitstappen.

Tsjechië heeft op één na dichtste spoorwegnet van Europa. Vanuit ’s lands grootse toeristentrekker, hoofdstad Praag, maak je prachtige treinreizen langs kronkelende rivieren van de ene naar de andere zwierige kuurstad of door de Boheemse bossen naar eeuwenoude stadjes als Kutna Hora en Cesky Krumlov.

City trip naar Praag? 's Ochtends in Amsterdam instappen en je bent 's avonds in Praag! Of pak de nachttrein en stap uitgeslapen uit.

Reizen naar en in Slowakije

Vergroot afbeelding
Slowakije is minder bekend als treinbestemming, maar heeft veel te bieden.

Slowakije mag dan minder bekend en bemind zijn dan buurlanden Oostenrijk en Tsjechië, het land heeft veel moois te bieden: zilverstad Banska Stiavnica, kuuroord Piestany en de schilderachtige hoofdstad Bratislava. En met de trein kom je overal.