Zuinige auto kopen

Keuzehulp elektrische auto

Advies op maat Overweeg je een elektrische auto te kopen? Met de keuzehulp ontdek je wat de kosten zijn en welke auto bij jou past.
Het bezit van een auto kost al snel honderden euro's per maand. Voor je portemonnee en het milieu geldt: hoe kleiner, hoe beter. En liever een stekker dan een uitlaat. Hoe houd je rekening met het milieu bij het kopen van een auto?  

Autorijden is op verschillende manieren belastend voor het milieu. Allereerst stoten auto's CO2 uit door verbranding van benzine en diesel. Dat draagt bij aan klimaatverandering. Verder stoten auto's luchtvervuilende stoffen uit, zoals fijnstof en stikstofdioxide. Dat veroorzaakt schade aan onze gezondheid, de natuur en gebouwen. Ook zorgt autoverkeer voor geluidsoverlast.

Alternatieven voor de auto

De zuinigste auto is de auto die je niet koopt. In plaats van een auto kopen, kan je aan schonere alternatieven denken! Ontdek het hier!

Een zuinige auto kopen: 5 tips

  1. 01

    Kies bewust je brandstof. Elektrische auto's rijden schoner en zijn beter voor het klimaat dan wagens op diesel of benzine.

  2. 02

    Kies een passend formaat auto.Een grote benzine- of dieselauto verbruikt ongeveer tien procent meer brandstof dan een middelgrote auto. Op zijn beurt verbruikt een middelgrote benzine- of dieselauto ongeveer tien procent meer dan een kleine auto.

  3. 03

    Koop je een spiksplinternieuwe auto? Kies binnen je grootteklasse een zuinig model. Kijk naar het energielabel om auto’s met elkaar te vergelijken. Dat scheelt CO2-uitstoot en brandstofkosten.

  4. 04

    Huur af en toe een grote auto naast een eigen kleine auto. Dit kan voordeliger zijn dan dagelijks rondrijden in een grote wagen.

  5. 05

    Maak je weinig kilometers? Huur of deel een auto, dat is in dat geval voordeliger dan kopen.

Auto kopen met oog voor milieu

Als je rekening wilt houden met het klimaat, rijd dan elektrisch. Als je toch een brandstofauto aanschaft, let dan op het verbruik. De zuinigheid hangt af van de grootte van de auto, het soort brandstof en het type motor.

Elektrische auto: klimaatvriendelijker

Elektrische auto’s zijn energie-efficiënt en zorgen voor minder CO2 uitstoot dan brandstofauto’s. Nieuwe  brandstofauto's stoten minder vervuilende stoffen uit dan oudere auto's. Denk aan fijnstof en stikstofoxiden. Dit komt doordat de Europese normen hiervoor steeds strikter worden. Toch kan je beter geen nieuwe brandstofauto aanschaffen. Een nieuwe auto blijft waarschijnlijk langer rondrijden en broeikasgassen uitstoten. Het is beter voor het klimaat als alle auto’s nog maar weinig uitstoot veroorzaken. Nederlands en Europees beleid is erop gericht dat het overgrote deel van de auto’s in de toekomst elektrisch is.  

Een kleine auto is milieuvriendelijker

Een kleinere auto verbruikt minder brandstof. Dit komt door het lagere gewicht en de (meestal) kleinere motor. Stel jezelf daarom de vraag: voldoet een kleinere autoklasse misschien voor het dagelijks gebruik? Voor autovakanties, of bij gelegenheden met veel passagiers of vracht, kan een grotere huurauto uitkomst bieden.

Veel mensen hebben een grotere auto dan eigenlijk nodig is. Een kleine, zuinige auto is milieuvriendelijker en bovendien voordeliger: je hebt lagere brandstofkosten en betaalt minder wegenbelasting.

Let op het energielabel

Koop je toch een nieuwe brandstofauto? Let dan op het energielabel. Besluit eerst welk formaat auto je gaat aanschaffen. Daarna kan je auto’s van hetzelfde formaat met elkaar vergelijken. Een auto met energielabel A verbruikt minstens 15 procent minder brandstof dan de gemiddelde auto van hetzelfde formaat. Auto’s met energielabel B zijn gemiddeld 5 tot 15 procent zuiniger. Kijk dus in de autoshowroom naar het energielabel en kies een model dat zuinig is met brandstof. Let op: het brandstofverbruik wordt gemeten op een rollenbanktest. Dit komt niet altijd overeen met de praktijk. Een laboratoriumtest bepaalt welk verbruik er op het energielabel staat. Zo zuinig zal je in de praktijk niet rijden. Het praktijkverbruik ligt in veel situaties hoger door de invloed van andere factoren zoals rijgedrag, het wegtype en de temperatuur op het werkelijke brandstofgebruik. 

Fiscale voordelen

Als beloning voor een milieuvriendelijke keuze, geeft de overheid belastingvoordeel. Kopers van nieuwe, zuinige auto's betalen een lagere aanschafbelasting (BPM) en minder wegenbelasting (MRB). Leaserijders profiterenop hun beurt van een lagere bijtelling.

Brandstof: wat is de beste keuze?

Elektrisch is het beste voor het klimaat

Van alle auto's in Nederland rijdt het grootste deel nog op fossiele brandstoffen: vooral benzine, soms op diesel, gas of lpg. Sommige brandstoffen, zoals biobrandstoffen zijn minder belastend voor het klimaat maar niet per se duurzaam op andere manieren. Een elektrische auto is op veel manieren een duurzamere keuze: efficiënter met energie, een lagere klimaatvoetafdruk en minder luchtvervuiling.

Accessoires

Als je toch een brandstofauto koopt, let dan op een aantal kenmerken. Ga na of de autoaccessoires die je wilt, invloed hebben op het verbruik van brandstof. Sommige accessoires helpen je om je rijstijl aan te passen en brandstof te besparen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de schakelindicator, cruisecontrol en eco-modus knop. Meer informatie vind je onder Zuinig rijden.

Andere accessoires, opties en uitvoeringen zorgen er juist voor dat je eerder aan de pomp staat. Denk bijvoorbeeld aan een motor met veel pk’s of de airconditioning. Tips om de airco slim te gebruiken vind je onder Zuinig rijden.

Milieu-impact van auto's

Gebruik weegt zwaarder dan productie

Voor de productie van een nieuwe auto zijn veel grondstoffen en energie nodig. Het maken van een elektrische auto kost meer waardevolle grondstoffen en energie, vanwege de batterij. Toch is een elektrische auto over zijn hele levensduur beter voor het klimaat dan een auto op diesel of benzine. Het overgrote deel van de milieubelasting van diesel- en benzineauto’s komt door de uitstoot van broeikasgassen en vervuilende stoffen.

CO2-uitstoot: klimaatverandering

Bij de verbranding van autobrandstof komen broeikasgassen vrij (vooral CO2). Deze dragen bij aan klimaatverandering.

Personenauto’s dragen fors bij aan de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Hoe zuiniger een auto, hoe minder CO2 er vrijkomt per gereden kilometer.

Luchtvervuiling: ongezond voor mens en dier

Een rijdende auto draagt niet alleen bij aan klimaatverandering maar ook luchtvervuiling. Dit komt door de uitstoot van stikstofoxiden (NOx), vluchtige organische stoffen (VOS), fijnstof (PM) en zwaveldioxide (SO2). Deze schadelijke stoffen veroorzaken smog, bodemverzuring en schade aan onze gezondheid.

Soort brandstof en leeftijd bepalend

Hoe vervuilend een auto is, wordt vooral bepaald door zijn leeftijd en de brandstofsoort. Het hangt ook af van eventuele technieken die schadelijke uitlaatgassen verminderen, zoals een katalysator of roetfilter.

De nieuwste auto's hebben de schoonste motoren. Dat komt doordat de Europese Unie autofabrikanten steeds strengere eisen oplegt. Hybride auto’s rijden deels op brandstof en deels op elektriciteit, waardoor ze minder luchtvervuilende stoffen uitstoten. De beste keuze is een volledig elektrische auto, die zijn het schoonst. Er komen steeds meer elektrische auto's. op de weg. Lees meer over de kleinere klimaatimpact, kosten, batterij en het opladen van elektrische auto's.

Eigen auto of auto delen?

Als je weinig kilometers maakt, is een eigen auto voor de deur een kostbare zaak. De vaste lasten lopen immers gewoon door. Als je maar af en toe een auto gebruikt, dan is het voordeliger om  gebruik te maken van een deelauto. Kijk voor meer informatie op Auto delen.

Duurzame alternatieven

Een auto delen is een duurzame keuze, maar voor sommige ritjes kun je de auto misschien zelfs helemaal laten staan. Welk duurzaam alternatief past bij jou? Met de keuzehulp ontdek je het.

Meer informatie