Auto onderhoud

Goed en regelmatig onderhoud is belangrijk voor je auto: je voorkomt er onnodige reparaties mee. Bovendien is een goed onderhouden auto minder schadelijk voor het milieu.

Een goed onderhouden auto verbruikt minder brandstof en stoot minder uitlaatgassen uit. Bovendien zijn de uitlaatgassen minder schadelijk. Verder gaat een goed onderhouden auto langer mee, waardoor er minder nieuwe auto’s gemaakt hoeven te worden. Dit bespaart weer grondstoffen en energie. Als je reparaties laat uitvoeren met gerecyclede onderdelen, scheelt dat ook nog afval.

Tips auto onderhouden

  1. 01

    Pomp je banden elke 2 maanden op. Dat is veiliger en scheelt brandstof. Op Hou je banden op spanning check je eenvoudig hoeveel lucht jouw banden nodig hebben. 

  2. 02

    Voer de onderhoudsbeurten die de fabrikant voorschrijft netjes uit: beter voor de auto én voor het milieu.

  3. 03

    Laat reparaties uitvoeren met gebruikte onderdelen. Dat scheelt geld en afval.

  4. 04

    Kies bij lakreparaties bij voorkeur voor lak op waterbasis. Dit is minder schadelijk voor het milieu.

  5. 05

    Het is beter voor het milieu om je auto in een wasstraat schoon te maken, dan op straat.

Autobanden oppompen

Met goed opgepompte banden rijd je veiliger, zuiniger én goedkoper. Harde banden hebben een betere grip op de weg, waardoor je een kortere remweg hebt. Bovendien besparen harde banden brandstof. Alle autobanden lopen langzaam leeg, zelfs als je auto stilstaat of als je weinig rijdt. Daarom is het verstandig om elke 2 maanden wat lucht in je banden te pompen. Check Hou je autobanden op spanning en vind de juiste spanning voor jouw banden.

Banden kopen

Ga je nieuwe autobanden aanschaffen? Kies dan banden met een lage rolweerstand, die rollen makkelijker waardoor je minder brandstof verbruikt. Het bandenlabel laat zien hoe veilig, zuinig en stil de band is. Lees meer hierover onder autobanden kiezen.

Elke 2 maanden banden oppompen

Pomp je autobanden elke 2 maanden op: dat is veiliger, schoner en zuiniger. Lees meer

Onderhoudsbeurt en milieu

Een goed onderhouden auto met een goed afgestelde motor zorgt voor minder milieuvervuiling. Laat dus op tijd de onderhoudsbeurten uitvoeren, zoals de fabrikant het voorschrijft: na een bepaalde tijd of kilometeraantal. Dit is beter voor het milieu en de levensduur van de auto.

Bovendien helpt tijdig onderhoud bij het voorkomen van een hoog brandstofverbruik en vermindert het de kans op dure reparaties.

Autoreparatie

Elke garage heeft gebruikte onderdelen in huis, afkomstig van afgedankte auto's. Als je deze laat gebruiken voor een reparatie, bespaar je kosten en afval. De kwaliteit van gebruikte onderdelen is hetzelfde als die van nieuwe onderdelen. Ook krijg je er vaak garantie op. Vraag er naar als je een reparatie laat uitvoeren.

Autolak

Soms heeft een onderdeel van de auto een nieuwe laklaag nodig, bijvoorbeeld om een beschadiging te herstellen. Bij het spuiten van verf komen vluchtige organische stoffen (VOS) vrij, die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Vraag daarom naar lak op waterbasis; veel garages gebruiken die. Lak op waterbasis is net zo sterk, en minder schadelijk voor het milieu.

Auto wassen

Een wasstraat is beter voor het milieu dan zelf op straat je auto wassen. Zo komen er geen zeepresten en andere schadelijke stoffen in het oppervlaktewater. Dit is vooral belangrijk in nieuwere wijken waar het water rechtstreeks de sloot instroomt. Daarom is in verschillende gemeenten op straat wassen expliciet verboden.

Ruitenwisservloeistof

Ruitenwisservloeistof bevat oplosmiddelen (vluchtige organische stoffen) die in de lucht vrijkomen. Dat is onvermijdelijk: voor de werking is oplosmiddel nodig. In de winter is zelfs een hoge concentratie nodig, omdat de vloeistof anders vastvriest aan de voorruit. Maar in de zomer is een lage concentratie voldoende. Daarom is er speciale zomervloeistof met een lagere concentratie, die minder oplosmiddelen uitstoot.

Meer informatie

  • Erkende garages zijn aangesloten bij branche-vereniging BOVAG.
  • Via KZD vind je bedrijven met een KZD-certificaat, dit staat voor Kwaliteits Zorg Demontage. Er zijn KZD-certificaten met één, twee of drie sterren.
  • Repareer je de auto zelf? Let dan bij het zoeken naar gebruikte onderdelen op het KZD-certificaat.