Trein in Nederland

Duurzame alternatieven
De trein en het openbaar vervoer zijn duurzame alternatieven voor de auto. Wil je weten welke opties er nog meer zijn en welke bij jouw reisgedrag passen?Voor een lange rit is de fiets misschien geen handig alternatief, maar de trein zeker wel. Je hebt geen last van files, je kan lekker een boek lezen of podcast luisteren en je reist comfortabel. De trein is daarnaast een stuk milieuvriendelijker dan de auto: tel uit je winst!
Op je eindstation zijn er bovendien veel duurzame opties om verder te reizen. Bijvoorbeeld ander openbaar vervoer zoals bus, tram en metro. Maar ook (elektrische) ov-fietsen en deelscooters vind je op steeds meer plekken.

Infographic vergelijking auto met trein
In deze infographic zie je wat het je oplevert als je reist tussen Utrecht en Amsterdam en de trein neemt in plaats van de auto.
Reistijd: een enkele reis van Utrecht naar Amsterdam kost je 45 minuten met de auto en 26 minuten met de trein.
Kosten: als je tussen Utrecht en Amsterdam met de auto reist, kost je dat € 440 per maand. Als je de trein neemt, kost je dat € 180 per maand.
CO2-uitstoot: als je tussen Utrecht en Amsterdam met de auto reist, stoot je 230 kilo CO2 uit. Als je met de trein reist, zorgt dit voor 10 kilo CO2-uitstoot.
Voor deze infographic is gerekend met 3 dagen reizen per week, 45 weken per jaar. 'Reistijd' is berekend voor een enkele reis, zonder file of vertraging. 'Kosten' en 'CO2' zijn berekend per maand. De helft van de ritten is in de spits en de helft buiten de spits. De reiziger per trein heeft een NS-Dal Voordeel abonnenment (die kosten zijn meegerekend). De auto is een middelgrote bezineauto van 4 tot 8 jaar oud. Bij de kosten voor de auto rekenen we de kosten voor brandstof. De kosten voor afschrijving, onderhoud, verzekering en wegenbelasting zijn naar rato meegenomen. De CO2 is alleen voor deze ritten, niet voor het overige gebruik.
Tips voor een treinreis
-
01
Is treinreizen voor jou een tijd geleden of heb je nog nooit met de trein gereisd? Voor een opfrisser of een uitleg over waar je op moet letten kun je terecht op de site van de NS.
-
02
Plan je reis vooruit. Je reis plannen kan met de reisplanner van de NS, 9292 of via Google maps. Handig: als je een deel van je reis te voet of met bus, tram of metro moet afleggen, neemt de reisplanner dit mee.
- 03
-
04
Reizen met de trein wordt een stuk goedkoper met een NS-abonnement. Je hebt dan (op bepaalde momenten) korting op je treinreis. Benieuwd welk abonnement past bij jouw reisgedrag en wensen? Gebruik de keuzehulp van NS om erachter te komen.
-
05
Op de meeste NS-stations kun je een ov-fiets huren, gewoon via je ov-chipkaart. Je moet dit wel eerst koppelen aan je ov-chipkaart. Je betaalt een vast bedrag per dag voor het huren van de fiets. Op een aantal stations zijn ook elektrische ov-fietsen te vinden. Op de site van de NS lees je actuele tarieven en hoe je het instelt. Andere aanbieders van elektrische deelfietsen zijn: Donkey Republic en Dott.
-
06
Op een groeiend aantal NS-stations kun je ook een elektrische deelscooter vinden. Je vindt de locaties in de app van de NS, je kunt via de app ook een scooter reserveren. Je betaalt een prijs per minuut. Op de site van de NS vind je actuele tarieven. Daarnaast worden deelscooters aangeboden door Felyx en Check.
Trein of auto: wat kies jij?
Trein of auto: wat kies jij?

Anderen keken ook naar
CO2-uitstoot fiets, ov en auto
Fietsen en lopen zijn het beste voor het milieu. Hoe zit het met de trein, auto, bus of tram? Elektrisch is schoner dan benzine of diesel, zeker als de...
Reizen per trein door Europa
Reizen per trein is avontuurlijk en ontspannend. Je kunt lekker een boek lezen, tijdens de reis je benen strekken en rondlopen of naar buiten kijken. Vind tips voor de treinvakantie.
Elektrische scooter
Een elektrische scooter is stiller, zuiniger en beter voor het klimaat en de luchtkwaliteit dan een benzinescooter. Bovendien is laden ongeveer 6 keer...