Online shoppen
-
01
Heb je het product echt nodig of kun je het ook lenen? Als je koopt: maak tweedehands je eerste keus.
-
02
Kijk goed naar foto’s, reviews, specificaties en vergelijkingen. Zo kun je een retourzending voorkomen.
-
03
Bundel je aankopen bij 1 aanbieder en laat meerdere dingen tegelijk komen.
-
04
Bestel op tijd, bij een spoedbestelling worden meestal meer bezorgkilometers gemaakt.
-
05
Haal middelgrote pakketten lopend of op de fiets af bij het afhaalpunt.
-
06
Als je toch voor thuisbezorging kiest, zorg dan dat iemand het pakket kan ontvangen. De bezorger hoeft dan geen extra kilometers te maken.
-
07
Toch iets retour? Stuur het ongebruikt terug in de oorspronkelijke verpakking en breng het pakket als het kan op de fiets of te voet naar de pakketservice.
-
08
Ga je kleding kopen? Voorkom een miskoop en ga voor kleding die lang meegaat. Bekijk deze tips voor duurzame kleren.
-
09
Voor een duurzame deal: check de Keurmerkenwijzer, let bij apparaten op het energielabel en gebruik de Groene geefgids voor cadeaus.
Online of offline shoppen?
Omdat iedere aankoop anders is, is niet te zeggen of online of offline shoppen beter is voor het milieu. Wel is het altijd goed om niet voor niets te bestellen. En sowieso niet meer te bestellen dan je nodig hebt.
De milieuvriendelijkste keuze hangt af van wat je koopt en hoe je het thuis krijgt. Zo kun je een boek dat door de brievenbus past beter online bestellen dan met de auto naar de boekhandel rijden. Voor kleding is het online lastiger om te zien of het kledingstuk bij je past dan in de winkel, dus is er een groter risico dat je het moet terugsturen. De vraag is dus niet met ja of nee te beantwoorden. Je kunt wel bij iedere aankoop letten op de keuze met de minste milieubelasting.
Voorkom onnodige kilometers
Ook voor je aankopen in webwinkels kun je rekening houden met het milieu. Bij het online bestellen, bezorgen en ontvangen scheelt het uitstoot van CO2 en fijnstof als je bestelde pakketje geen onnodige kilometers maakt. Daarom is het de milieuvriendelijkste optie om kleinere pakketten met de fiets of lopend op te halen bij een afhaalpunt in de buurt. Laat je thuisbezorgen? Kies een moment dat er iemand thuis is.
Verder kun je om brandstof te besparen retour- en spoedzendingen beter vermijden. Bij spoedbestellingen kan de bezorger geen slimme route plannen en dat kost extra brandstof. Ga je het pakket zelf met de auto bij een afhaalpunt halen? Combineer het met een andere activiteit, bijvoorbeeld de grote boodschappen.
Anderen keken ook naar
Delen is het nieuwe hebben
Delen is duurzaam. Wanneer je samendoet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, babybadje of auto scheelt dat voor het milieu en in je portemonnee....
Hoe zorg je goed voor je kleren?
Hoe zorg je ervoor dat je kleding zo lang mogelijk goed blijft? Met deze 6 tips heb jij langer plezier van je kledingstukken.
Tweedehands
Een bijzonder kastje, leuk jurkje of servies: tweedehands is vaak je beste keuze. Het is uniek, goedkoper en meestal beter voor het milieu. Met vintage...