Maandverband en tampons
Maandverband geeft meer afval dan tampons. Als je het restafval weegt, zorgt maandverband op een vrouwenleven voor 90 kg restafval en tampons 60 kg. Er bestaan ook herbruikbare producten zoals menstruatiecups en wasbaar maandverband. Of wegwerpen slechter voor het milieu is dan hergebruiken, is nog niet voldoende onderzocht. Los van je voorkeur kun je op de volgende tips letten.
Tips voor menstruatieproducten
-
01
Gebruik vooral een product waar je je prettig bij voelt.
-
02
Spoel menstruatieproducten nooit door de WC. Dit verstopt het riool.
-
03
Gebruikte wegwerptampons en –maandverband horen bij het restafval.
-
04
Gebruik je wasbaar maandverband? Spoel ze direct na gebruik uit met koud water. Bekijk verder de tips voor zuinig wassen.
Milieubelasting wegwerpmateriaal
Gangbare tampons zijn van katoen (96%) en maandverband is een mix van houtpulp (74%) en plastic (23%). Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval: ze zijn niet te recyclen. Dit verhoogt de milieubelasting ervan ten opzichte van herbruikbare varianten. Spoel ze nooit door het toilet. Dan verstopt het riool.
Wasbaar maandverband
Wasbaar maandverband is gemaakt van katoen of fleece met een laagje plastic tegen het doorlekken. Het gaat tussen 5 tot 10 jaar mee en kan op 40 graden gewassen worden. Qua milieubelasting kun je wasbaar maandverband vergelijken met wasbare luiers. Milieu Centraal heeft wegwerpluiers en wasbare luiers vergeleken. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu, ook als je het wassen en de productie meetelt. Fabrikanten van wasbaar maandverband adviseren om het verband direct na gebruik eerst even uit te spoelen met koud water. Gebruik geen warm water: dat kost niet alleen meer energie maar laat ook het bloed stollen waardoor het in de stof trekt.
Menstruatiecup
Een menstruatiecup is een klein bekertje van soepel en buigzaam materiaal (bijvoorbeeld rubber of siliconen) en is een alternatief voor tampons. Menstruatiecups gaan lang mee (zo’n 5 tot zelfs 15 jaar). Fabrikanten adviseren om ze na elk gebruik onder de stromende warme kraan uit te spoelen, dat kost veel energie. Daarnaast moet voor en na elke menstruatieperiode de cup uitgekookt worden. Hierdoor is het lastig om te zeggen of er een milieuvoordeel is.
Biologische katoen en bioplastic
Je kunt ook wegwerptampons en -maandverband van biologische katoen kopen. In het maandverband zit ook nog een laagje biobased kunststof tegen het doorlekken. Biologische katoen scoort beter voor het milieu als je let op bestrijdingsmiddelen- en watergebruik, maar slechter op landgebruik. Een en ander is ook nog afhankelijk van de regio waar de katoen geteeld is. Bioplastic heeft een klimaatvoordeel ten opzichte van gangbaar plastic, maar scoort net als katoen slechter op landgebruik. Ook hierbij is het dus lastig te oordelen welk product het minst belastend voor het milieu is. Gebruik dus vooral een product waar jij je prettig bij voelt.
Anderen keken ook naar
Cosmetica
Shampoo, zeep, parfum, crèmes, make-up, nagellak en scheerschuim: de gemiddelde badkamer staat er vol mee. Voor het milieu zijn deze verzorgingsproducten...
Plastic in zee of plasticsoep
In zee drijft veel plastic, van grote stukken op het water tot bijna onzichtbare stukjes onder water. Dit noemen we ook wel plasticsoep. Plastic hoort...
Bewust winkelen
Ga je voor nieuw, repareren, tweedehands of leen je sommige producten? Bewust winkelen en consuminderen is goed voor milieu en klimaat. Waar kun je op...