Luiers

Een kind krijgt jarenlang meerdere keren per dag een schone luier. In totaal gemiddeld meer dan 5000 keer. Als je kind eerder zindelijk is, gebruik je minder luiers en ben je milieubewuster én goedkoper uit. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je wassen meetelt. Je veroorzaakt daarmee minder afval en minder CO2 uitstoot.

Mede door het gemak en comfort van de wegwerpluier worden kinderen tegenwoordig meer dan een jaar later zindelijk dan vroeger. Als je kind eerder uit de luiers is, spaar je het milieu, tijd, geld en gedoe.

Met wasbare luiers hoef je niet in te leveren op comfort. Moderne wasbare luiers zijn zacht en hebben een voorgevormd broekje. Ze zijn makkelijk te verschonen en hygiënisch in gebruik. Voor het milieu zijn wasbare luiers beter dan wegwerpluiers.

Tips gebruik luiers

  1. 01

    Hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken. En hoe goedkoper je dus uit bent.

  2. 02

    Ga zuinig om met luiers, verschoon je kindje niet vaker dan nodig. Elke luier kan zonder problemen meerdere plasjes opvangen.

  3. 03

    Kies voor wasbare luiers. Ze zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je het wassen en de productie meetelt.

  4. 04

    Je kunt wasbare luiers afwisselen met wegwerpluiers. Bijvoorbeeld op de opvang of onderweg.

  5. 05

    Kies de juiste maat (wasbare) luier, dat voorkomt doorlekken.

Maanden eerder zindelijk

In de jaren zeventig werden kinderen gemiddeld zindelijk rond de leeftijd van twee. Mede door het gemak en comfort van de wegwerpluier is dat ondertussen meer dan een jaar later. In de landen om ons heen ligt de gemiddelde zindelijkheidsleeftijd lager. Eerder zindelijk worden kan dus prima! Door te letten op signalen van je kind en met zindelijkheidstraining, kan je kind vaak vroeger uit de luiers. Je kunt zo honderden verschoningen besparen. En dat scheelt bij zowel wegwerpluiers als wasbare luiers enorm voor het milieu. Maar het scheelt ook in tijd, geld en gedoe!

Wanneer kan je beginnen met zindelijkheidstraining? Dat hangt af van jou en van je kind. Volgens onderzoek kunnen de meeste kinderen beginnen met zindelijkheidstraining als ze tussen 18 en 30 maanden oud zijn. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en consultatiebureaus vertellen in deze flyer (pdf) hoe je weet dat je kind er klaar voor is. Ze geven ook tips over hoe je zindelijkheidstraining kan starten. Er zijn verschillende methoden en aanbieders van zindelijkheidstraining, onder andere via apps. Hiermee kan je kind soms wel een half jaar tot een jaar eerder dan gemiddeld zindelijk worden.

Meer dan 5.000 luiers per kind

Jaarlijks dragen honderdduizenden baby's en kinderen in Nederland luiers. Dat zorgt elk jaar voor meer dan honderd miljoen kilo aan luierafval. Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.000 luiers voordat het zindelijk wordt. Je bespaart veel luiers door er met tijdige zindelijkheidstraining voor te zorgen dat je kind eerder uit de luiers is. Je spaart zo grondstoffen, energie en water uit.

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. In de berekening is meegenomen dat wasbare luiers ook gemaakt en gewassen moeten worden. Wegwerpluiers zijn de laatste jaren wel lichter geworden. Er zit minder houtpulp in en meer superabsorberende kunststofkorrels. Elke wegwerpluier wordt maar één keer gebruikt en dan direct weggegooid. Daardoor hebben wegwerpluiers meer invloed op het milieu en klimaat dan wasbare luiers. Je kunt wasbare luiers en wegwerpluiers ook door elkaar gebruiken. Geef je kind bijvoorbeeld ’s nachts een wegwerpluier en overdag wasbare luiers.

Welke luier je ook kiest: hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken.

 

Besparen met wasbare luiers

De kosten van luiers hangen af van de manier waarop je ze gebruikt. Welk merk en type luier je kiest en hoe vaak je verschoont zijn bijvoorbeeld dingen die de kosten bepalen. Net als de keuze voor tweedehands wasbare luiers of nieuwe, de energieprijzen, en wel of niet drogen in een wasdroger. Wasbare luiers zijn duurder in eerste aanschaf, maar bij gemiddeld gebruik over de gehele luierperiode goedkoper. En als je de wasbare luiers ook gebruikt voor een tweede kindje of ze na gebruik verkoopt, zijn de kosten natuurlijk nog veel lager.

Als je twijfelt over de aanschaf kun je een proefpakket aanvragen, of wasbare luiers huren of lenen om ze een keer te proberen. Op wasbareluierwereld.nl vind je informatie over waar je luiers kunt huren.

Vergroot afbeelding
Infographic over wasbare luiers | klik op vergrootglas voor inzoomen

Video over wasbare luiers

Video over wasbare luiers

Tips wasbare luiers

  1. 01

    Ook bij wasbare luiers geldt: tijdige zindelijkheid scheelt veel wasbeurten en is beter voor het milieu.

  2. 02

    Zoek online naar verschillende wasbare luiers. Of vraag tips bij kennissen, zodat je het type luier koopt dat het beste bij jou en je kind past. Er zijn ook luierconsulenten die je kunnen adviseren.

  3. 03

    Eerst even uitproberen? Koop niet meteen een hele voorraad wasbare luiers, maar huur of leen eerst luiers. Of begin met een proefpakket.

  4. 04

    Wasbare luiers gaan lang mee. Overweeg tweedehands wasbare luiers te kopen. Of verkoop of geef je wasbare luiers door als jouw kind ze niet meer nodig heeft. 

  5. 05

    Gebruik bij wasbare luiers een katoenen of papieren inlegger. De inlegger vangt de ontlasting op, zodat deze niet in de wasmachine komt.

  6. 06

    Was met een volle machine. Het luierbroekje en inleggers (zonder ontlasting) was je schoon op 40 of 60 graden.

  7. 07

    Droog wasbare luiers aan de waslijn, in plaats van in de droger. Dit is beter voor de luiers en het milieu.

Hoe werkt het?

Uitleg Zo gebruik je een wasbare luier In 6 stappen
"Ik vind wasbare luiers makkelijk. Er zijn altijd luiers in huis!"
Sabine

Wasbare luiers zijn goed en makkelijk

Vergeet de katoenen doeken en veiligheidsspelden. Moderne wasbare luiers zijn comfortabel en kleurrijk. Ze zijn zacht voor je baby en makkelijk in gebruik. Door het gebruik van inleggers zijn wasbare luiers hygiënisch. En ze zijn beter voor het milieu.

Wasbare luiers voorkomen een hoop afval. Alleen de inlegger met ontlasting gooi je weg. De luier zelf gaat in de was en wordt hergebruikt. Zo bespaar je ook grondstoffen. Hoe vaker wasbare luiers worden hergebruikt, hoe beter. Is jouw kind uit de luiers, maar zijn de wasbare luiers nog goed? Verkoop of geef ze dan door.

Met wasbare luiers verminder de CO2-uitstoot, ook als je het wassen meetelt. Was met een volle machine en droog de luiers aan de waslijn. Dat is het beste voor het milieu en de luiers.

Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat gebruikers van wasbare luiers enthousiast zijn over het gebruiksgemak en comfort. Maar het gebruik van wasbare luiers kan even wennen zijn. Informeer dus goed naar de soorten luiers en het gebruik. En zorg dat je de wasbare luiers en toebehoren voor de geboorte al in huis hebt. Ook als je parttime voor wasbare luiers gaat bespaar je afval en CO2-uitstoot.

Kies als het kan voor wasbare luiers met een milieukeurmerk. Check hiervoor de Keurmerkenwijzer.

Tips wegwerpluiers

  1. 01

    Hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken en hoe goedkoper je uit bent.

  2. 02

    Wegwerpluiers kunnen makkelijk meerdere plasjes opnemen; verschoon je kindje dus niet vaker dan nodig is.

  3. 03

    Kies voor wegwerpluiers met een milieukeurmerk, zoals het EU Ecolabel, Nordic Ecolabel, FSC- of PEFC-keurmerk. Check hiervoor de Keurmerkenwijzer.

  4. 04

    Vieze wegwerpluiers mogen niet in de biobak, ook niet als de fabrikant wel zegt dat dit kan. In sommige gemeenten worden luiers alvast gescheiden ingezameld, met het oog op (toekomstige) recycling van luiers. Informeer hiernaar bij je gemeente of kinderdagverblijf. Als luiers niet apart worden ingezameld mogen ze bij het restafval.

Productie van wegwerpluiers

Wegwerpluiers bevatten voornamelijk papier (houtpulp) en plastics, zoals synthetische korrels van Super Absorberend Polyacrylaat (SAP-korrels). De productie van papier kost bomen en energie, en zorgt voor watervervuiling. De grondstof voor het plastic en de korrels is aardolie. Dat is een niet-hernieuwbare grondstof, waarvan de winning en bewerking slecht zijn voor het milieu. Ook de productie van luiers zelf, en van de verpakking, kost energie.

De samenstelling van wegwerpluiers is de afgelopen 25 jaar veranderd: er wordt minder houtpulp gebruikt en meer absorberende korrels, en er zijn zelfs luiers op de markt die helemaal uit plastic bestaan. Luiers zijn bijna twee keer zo licht geworden.

Bij biobased luiers worden meer natuurlijke grondstoffen gebruikt, zoals maiszetmeel en suikerbiet. Zo worden er minder fossiele grondstoffen en chemicaliën gebruikt. Daarnaast proberen producenten van biobased luiers het productieproces van luiers vaak zo duurzaam mogelijk te maken. Biobased luiers zijn daardoor mogelijk ook op deze manier duurzamer dan gangbare luiers. Maar het gebruik van natuurlijke grondstoffen heeft mogelijk juist een grotere impact op land-, water- en bestrijdingsmiddelengebruik. Het is daarom lastig om te oordelen of biobased luiers beter zijn voor het milieu dan gewone wegwerpluiers.

Wegwerpluiers weggooien

Er bestaan technieken om wegwerpluiers te recyclen, maar momenteel gebeurt dit in Nederland op kleine schaal. Maar in de komende jaren bestaat er de kans dat het recyclen van wegwerpluiers op meerdere plekken mogelijk wordt. Daarom zijn er gemeenten waar wegwerpluiers al wel apart ingezameld worden. Check bij je eigen gemeente of het mogelijk is om luiers apart in te leveren. Als dit niet mogelijk is, kunnen luiers bij het restafval.

Ook biobased luiers mogen niet bij het compost of gft-afval, vanwege hygiëne en omdat ze ook niet-afbreekbare materialen bevatten. Lever ook biobased luiers dus waar mogelijk apart in, en gooi ze anders bij het restafval.

Keurmerken voor wegwerpluiers

Veel luiermerken (ook huismerken van supermarkten en drogisterijketens) hebben een milieukeurmerk, zoals het EU Ecolabel of het Nordic Ecolabel. Daarnaast zijn er het FSC- en PEFC keurmerk voor de herkomst van de pluizige papiervulling. Je vindt in de Keurmerkenwijzer meer informatie over wat deze keurmerken betekenen.

Meer informatie