Koop slimmer kleren
Je hóéft natuurlijk geen kleren te kopen. Als je zes kledingstukken per jaar minder koopt, kun je ongeveer 40 kg CO2 per jaar besparen. Stel dat iedere Nederlander dat zou doen, dan scheelt dat net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 rondjes met de auto om de wereld rijden. Je kunt je kleding ook huren, leasen of lenen, vinden op een ruilfeest of repareren en upcyclen. Maar als je tóch besluit tot aanschaf, dan zijn dit tips om op te letten. Tenminste… als je leuke kleren wilt die niet te snel kapot gaan, betaalbaar zijn én het milieu sparen.
6 tips voor slimme kopers
-
01
Koop niet te snel, maar alleen wat je nodig hebt, jou goed past én te combineren is met de rest van je garderobe. Impulsaankopen pakken zelden goed uit.
-
02
Koop kleren die lang meegaan. En kijk zeker ook naar tweedehands kleren. Die hebben hun kwaliteit vaak al bewezen.
-
03
Vraag kledingadvies van een kenner. Als je weet welke stijl bij je past voorkom je miskopen en maak je duurzamere keuzes.
-
04
Kies voor tijdloos design, dan draag je je kleding langer. Wil je toch de mode volgen? Combineer tijdloos met trenditems en -accessoires zoals riemen en shawls. Kijk ook in vintage winkels want trends herhalen zich.
-
05
Ga voor kleding van gerecycled en/of goed recyclebaar materiaal. Dat ontdek je door goed naar het label te kijken en te letten op materialen.
-
06
Bedenk of het echt nodig is om kleding te kopen die extra behandeld is, bijvoorbeeld om strijkvrij te zijn of versleten te ogen. Die behandeling is vaak milieubelastend.
Stappenplan duurzame kleding
Tweedehands kleren, eersteklas impact
Tweedehands kleding kopen is beter voor je banksaldo én het milieu. In tegenstelling tot nieuwe kleding hoeft tweedehands niet nieuw gemaakt te worden. Dat scheelt flink omdat kledingproductie flinke heeft op het milieu.
Er komen steeds meer winkels en online platforms voor tweedehands kleding. Er is aanbod voor iedereen en 'vintage' is vaak unieker dan de laatste modelijn. Je kunt speuren naar kwaliteit voor een klein budget of luxe kleding van dure merken. 'Preloved' kleding krijgt pas een plek in kringloop-, tweedehands of vintage winkels wanneer het vlekvrij en klaar is voor een tweede leven. Vind meer tips voor tweedehands producten.
Om kleren te maken heb je grondstoffen nodig. Denk aan katoen, wol, polyester of nylon die uiteindelijk de vezels en draden worden voor je kledingstoffen. Maar ook de kleuren en chemische processen om iets waterdicht te maken. Dit veroorzaakt schade aan het milieu. Lees over de soorten milieuschade die ontstaan door kledingproductie.
Ook interessant
Hoe zorg je goed voor je kleren?
Hoe zorg je ervoor dat je kleding zo lang mogelijk goed blijft? Met deze 6 tips heb jij langer plezier van je kledingstukken.
Zo schaadt kleding het milieu
Er is steeds meer mode beschikbaar en je kunt kleding vinden voor een lage prijs. Maar het milieu betaalt hiervoor een hoge prijs. Het massale, razendsnelle...
Wasmiddelen
Om kleding lang goed te houden, kun je het best zo min mogelijk wassen. Bij wol wordt geur meestal al verwijderd door het kledingstuk uit te hangen. En...