Hoe zorg je goed voor je kleren?
6 tips om langer te doen met kleding
-
01
Was kleding niet vaker dan nodig. Als je kleren minder vaak wast, slijten ze ook minder snel en blijven kleuren helderder.
-
02
Leg kleding van rekbare stof opgevouwen in de kast en hang snel kreukende kleren op. Zo houden ze langer een goede pasvorm.
-
03
Sluit alle ritssluitingen voor je gaat wassen. Open ritssluitingen kunnen andere kledingstukken beschadigen.
-
04
Gat in je kleding of een kapotte rits? Kijk of je het kunt repareren. Of zoek iemand die dat kan en wil doen voor je.
-
05
Behandel een vlek zo snel mogelijk. Gebruik warm water (behalve bij bloed: dan is koud water beter) en zeep of een vlekkenstift. Zie ook de tips tegen vlekken hieronder.
-
06
Hergebruik je oude kleren. Verander je afgedankte kleren in kleren die je wél wilt dragen. Of maak er iets heel anders van.
Vaarwel lastige vlekken
Sommige vlekken gaan er niet uit in de wasmachine. En zijn ook met de hand moeilijk te verwijderen. Maar moeilijk is vaak niet onmogelijk! Hieronder de oplossing die je kunt proberen voor het verwijderen van 4 soorten vlekken.
Helaas zijn er geen garanties voor een optimaal resultaat. Check ook de wasvoorschriften in de labels van je kleren om schade te voorkomen en vraag een specialist om hulp als je twijfelt. Kun je kleren met vlekken echt niet meer dragen? Gooi ze dan in de textielbak, ze zijn nog waardevol voor recycling.
Wasgoed quiz
Test je kennis Wat weet jij over microplasticvezels die vrijkomen uit kleding? Ontdek het in deze quiz.Repareer meer
Als het je lukt om zelf je kleren te repareren, geeft dat voldoening. Omdat het fijn is zo’n skill te beheersen. Maar ook omdat je je kleding langer kunt gebruiken. En omdat je het milieu helpt: doordat jij langer met je kleren doet, neemt de vraag naar nieuwe kleding een beetje af – en dus ook de (schadelijke) productie van nieuwe kleding. Ben je nog niet zo goed in repareren? Er is vast iemand in je buurt die je kan helpen. En op YouTube staan veel video’s met uitleg zoals ook de video's hieronder.
Hoe vervang je het lipje van je rits?
Hoe maak je een kapotte bh-beugel?
Wassen kan vaak zuiniger
Kleding slijt altijd een beetje tijdens het wassen. Kleren gaan langer mee als je ze minder vaak in de wasmachine en -droger stopt: ze slijten dan minder hard. Voor het milieu is dat ook beter. Want bij het wassen van synthetische kleding komen vrij, die uiteindelijk terechtkomen in zee. Bovendien kost wassen – net als drogen in een wasdroger – veel energie. Gelukkig zijn er manieren om én je kleren schoon te krijgen én het milieu minder te belasten. Zelfs zónder wasmiddel te gebruiken. In plaats van je kleding meteen in de wasmachine te gooien, kun je een vlek bijvoorbeeld ook met een doekje verwijderen of kleren een dagje buiten laten hangen.
Synthetische materialen (zoals polyester, acryl en vooral fleece) bevatten piepkleine vezels van kunststof: microplasticvezels. Als deze loslaten bij het wassen en in zee terechtkomen, zijn ze als 'plasticsoep' schadelijk voor het zeeleven. Lees wat je kunt doen tegen plastic in zee.
Anderen keken ook naar
Zo schaadt kleding het milieu
Er is steeds meer mode beschikbaar en je kunt kleding vinden voor een lage prijs. Maar het milieu betaalt hiervoor een hoge prijs. Het massale, razendsnelle...
Zo herken je kwaliteit (blog)
Emy Demkes (1995) is journalist en schrijft over de achtergronden van onze kleding. Van de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in Bangladesh en India...
Hoe geef jij je kleren nieuw leven?
Er komt een punt dat je bepaalde kleren niet meer draagt. Ze zijn stuk, versleten of hebben vlekken die er niet meer uitgaan. Of je vindt ze gewoon niet...