Hoe geef jij je kleren nieuw leven?

Zorg voor je kleren

Wat kun je doen Hoe gaan kleren minder snel kapot? Kijk wat je kunt doen om langer te doen met je kleding . Lees verder
Er komt een punt dat je bepaalde kleren niet meer draagt. Ze zijn stuk, versleten of hebben vlekken die er niet meer uitgaan. Of je vindt ze gewoon niet meer bij je passen. Maar dat hoeft niet einde verhaal te zijn. Je kunt je kleren bijvoorbeeld repareren, aanpassen, hergebruiken, cadeau doen, verkopen, ruilen of in de textielbak stoppen. Kies wat bij jou past.

Kleding ruilen op een swap party

Met anderen afspreken om ergens kleding te ruilen noem je ook wel een 'swap party'. Een kledingruil organiseren of bezoeken is een slimme manier om kleding te scoren. Op zo’n bijeenkomst neemt iedereen kleding mee die niet meer goed zit of waar je op bent uitgekeken. Net als in de winkel kun je kijken wat je leuk vindt en dingen passen. Sommige professionele ruilbeurzen zorgen ervoor dat iedereen eerlijk ruilt, zodat iedereen ook blij naar huis gaat. Blijft er na de ruil kleding over die niemand past of wil? Stop die kleren dan op de goede manier in de of breng ze naar de kringloopwinkel. Zo krijgen ze via recycling en hergebruik een nieuw leven.

Kleding en schoenen die je zelf niet meer draagt, kun je inleveren in een textielbak of kledingzak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. De kringloopwinkel of tweedehandszaak is blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn. Het hoeft niet heel te zijn, maar wel schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog. Lees meer tips om kleding, textiel en schoenen op de juiste manier in te leveren.

Swap party organiseren

Goed idee! Want ruil-events zijn leuk, gezellig en voordelig. En je kunt ze organiseren zoals jij dat wilt. Weet je niet waar te beginnen of waar op te letten? Met behulp van 5 tips ontdek je hoe je zelf een swap party kunt organiseren.

Liever bezoeken dan organiseren?
Volg @kledingruil.op.rij (Instagram) om te zien waar een kledingruil in je buurt is. 

Hoe organiseer ik een kledingruil?

Kettingkledingruil

Zelf doen Wanneer je een tas krijgt haal je eruit wat je leuk vindt, en stop je er in wat je door wilt geven aan de volgende in je buurt. Clothingloop in je buurt

Stop je zak met kleding in de bak

Natuurlijk gooi je je oude kleren en schoenen niet bij het restafval. Je brengt ze gewoon naar de textielbak (of kledingcontainer). Je mag daar vrijwel alle kleren en schoenen in stoppen, ook als ze gescheurd of versleten zijn. Er zijn maar enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld als ze grote onuitwasbare vet- en olievlekken hebben.

Er mag trouwens meer in de textielbak dan alleen kleren en schoenen. Bij twijfel kun je het altijd checken in de Afvalscheidingswijzer. Knuffels, gordijnen en beddengoed zijn bijvoorbeeld eveneens welkom. Spullen die nog goed zijn, gaan naar kringloopwinkels of Oost-Europa, Afrika en Azië. De rest wordt grotendeels gerecycled, onder meer tot isolatie- en vulmateriaal. Bovendien zijn van steeds meer vezels nieuwe kleren te maken, al gebeurt dit nog maar heel weinig.

Gebruik de textielbak

Super. Let wel op: gooi geen losse, natte of met veel olie of vet vervuilde kleren en schoenen in de container. Bind schoenen per paar aan elkaar vast. En stop je kleren – gewassen en droog – in een dichte zak. Alle kleding is welkom. Ook ondergoed, sokken, kousen, zwemgoed. En accessoires als tassen, riemen, stropdassen, hoeden, petten en sjaals.

Kleding, textiel en schoenen

Hou jij van kleren?

Als je van kleren houdt, ben je er lief voor. Dus zorg je dat ze zo lang mogelijk meegaan – door ze op de juiste manier te wassen en netjes op te bergen. Gaan ze toch kapot? Of wil je ze echt niet meer dragen? Pak dan een naald, draad en schaar (of vind iemand die daar goed mee uit de voeten kan). Oude kleren zijn vaak nog prima te pimpen. En met een beetje creativiteit zelfs in iets nieuws te veranderen. Zo zou je oude spijkerbroek zomaar een nieuwe tas kunnen worden.

Zorg voor je kleren

Heel fijn! Voor jezelf, omdat je kleren langer goed blijven en het leuk is om ze te dragen. Maar ook voor het milieu, omdat er zo minder nieuwe kleding nodig is (kledingproductie veroorzaakt namelijk heel veel milieuschade).

Verzorgen, repareren en refashion

Je kleding weggooien?

Afvalscheidingswijzer Wat mag er wel en niet in de kledingbak? Ontdek het in de Afvalscheidingswijzer! Check het hier