Spullen en kleding

Ga je voor nieuw, repareren, tweedehands of leen je sommige producten? Bewust winkelen en consuminderen is goed voor milieu en klimaat. Waar kun je op letten? Milieu Centraal geeft tips om duurzaam om te shoppen.

Groene geefgids

Cadeau nodig? In de groene geefgids vind je allerlei suggesties voor duurzame cadeaus. Groene geefgids

De kerstspullen van Kristen

In de verzameling van de moeder van Kristen vind je allerlei bijzondere kerstspullen: van gouden kerstballen en sierlijke linten tot een beeldje van een notenkraker en een gouden rendiertje.

Het kastje van Anna

Het interieur van Anna staat vol met meubels met een verhaal. Liever dan spullen nieuw kopen, omarmt zij de sporen van het verleden. Zo ook het kastje van haar overgrootouders.

De stoel van Jorit

Jorit zag er aanvankelijk niks in. De stof was versleten en de stoel was eigenlijk ook te groot voor het huis waarin ze woonde. Ze ging de stoel waarderen in het proces van het opknappen.

Het bed van Simone

De butsjes en krasjes, die horen er juist bij. "Net als in het leven, dat gaat ook niet altijd over rozen". Simone kocht haar bed tweedehands op Marktplaats, en schilderde 'm grijs.

De jas van Jay

Hoe ouder die wordt, hoe mooier. "De jas heeft al heel veel met me meegemaakt". Jay wist maar net te voorkomen dat de jas uit diens leven verdween. Nu gaat de jas al zeker 50 jaar mee.

De tas van Fausto

De tas die Fausto al tien jaar heeft begint slijtage plekken te vertonen: "Misschien moet ik hem gaan repareren, maar ik ben er ook gewoon heel zuinig op dus misschien hoeft dat niet eens". 

De geluidsinstallatie van Vishnu

Vishnu kocht een geluidsintallatie in de kringloop waar hij nog steeds dagelijks van geniet. "Het is een kleine ruimte dus ik moest vinden wat daar precies past".

Kies Refurbished

Heb je een nieuwe telefoon of laptop nodig? Ga dan voor een refurbished apparaat. Een refurbished laptop of telefoon is zo goed als nieuw maar wel goedkoper...

Bewust winkelen in het kort

Onze spullen hebben impact op het klimaat. Al die spullen moeten worden gemaakt, en daar zijn grondstoffen en energie voor nodig. Denk dus goed na wanneer je iets nieuws wilt kopen. Heb je het echt nodig? Is het een cadeau? Soms kun je hele mooie dingen vinden in tweedehands winkels, zoals kleding! Ga je toch voor nieuw, let dan op keurmerken. Die kunnen je vertellen of een product duurzaam gemaakt is.

Sommige spullen gebruik je niet zo vaak of misschien maar één keer. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap, speelgoed of zelfs een auto. Steeds vaker kun je zulke spullen huren of delen. Zo hoef je die spullen niet te kopen. Goed voor het milieu en je portemonnee. 

Milieuproblemen bij spullen en kleding kopen